Milyennek látjuk őket?

Írta:  2013.06.11.
Arany minősítést kapott a Vajk-sziget Iskola a legrangosabb országos gyermekszínjátszó találkozón.
A Vajk-sziget Általános Iskola színjátszó köre az egyik legrangosabb hazai fesztiválon, a Magyar Drámapedagógiai Társaság által szervezett Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Pest megyei bemutatóján arany minősítést kapott a produkciójára.

A Vajkosok nevű társulat tagjai nagy sikerrel szerepeltek a találkozó budapesti, majd regionális fordulójában a kamaszok társas kapcsolatairól szóló Ilyennek látnak minket?! Ilyenek vagyunk? című színdarabjukkal, amelyet az iskola két pedagógusa, Boldog Gabriella és Hódoss Henriette állított színpadra.
– 1996-tól tanítok a Vajk-sziget iskolában. Egy rövid időszaktól eltekintve azóta folyamatosan működik a színjátszó körünk, a különböző iskolai és kerületi rendezvények mellett szerepeltünk fővárosi és országos fesztiválokon is – mondta el Boldog Gabriella. – 2006-tól az énekkar és a színjátszó kör munkája szorosabban összekapcsolódik, és Hódoss Henriette-tel együtt szervezzük az iskolai ünnepi műsorokat, többek között a már hagyományossá vált karácsonyi hangversenyt. Az elmúlt két évben Zenés színpad néven is működtetünk egy szakkört, így a tehetséges és a szereplés iránt érdeklődő gyerekek biztosan megtalálnak minket, és mi is őket.

– Az Ilyenek vagyunk? a műfaját tekintve az úgynevezett életjátékok sorába tartozik. Én mindig ezt kedveltem a legjobban a gyermekszínjátszás műfajai közül, mert ez áll legközelebb a gyerekekhez, beleszőhetik az örömeiket, a bánataikat, legyen szó iskolai vagy szülőkkel kapcsolatos helyzetekről – hangsúlyozta a pedagógus. – Az éves munka során is előkerülnek az olyan mindennapi történetek, mint a szerelem, a barátság, az apróbb-nagyobb problémák, s a közös játék segít feloldani a konfliktusokat.
Boldog Gabriella úgy véli, hogy a diákokat elsősorban a foglalkozások jó hangulata vonzza a mindenkit megnevettető beszédgyakorlatokban, a páros és csoportos improvizációs gyakorlatokban, amelyekben szabadon mutathatják meg magukat, a minősítés terhe nélkül.
– A gyerekek itt jó közösségre találnak, és egyre bátrabbakká válnak. Az elmúlt évek során volt rá példa, hogy egy korábban félénk, bátortalan diák leküzdötte a gátlásait, és a foglalkozásokon kibontakozva magabiztossá vált. Ez a legnagyobb hozadéka a közös munkának. A sikeres szereplések öröme már csak a ráadás.
A színjátszó kör mellett a Zenés színpad és az énekkar is várja az érdeklődő gyerekeket.