Gyere te is katonának!

Írta:  2013.05.14.
A Magyar Honvédség is bekapcsolódik június 8-án szombaton a Vasvári Pál Toborzófesztivál programjába.
− A huszonéves Vasvári Pál a 48-as szabadságharc különösen érdekes figurája volt. Nem volt katona, mindössze egy Kossuthtól kapott menlevéllel rendelkezett, amely feljogosította irreguláris sereg toborzására. Ő pedig elindult ezen az úton, saját csapatával vett részt a küzdelmekben. Ez a civil lelkesedés példaadó lehet mindannyiunk és főleg a fiatalok számára, akiknek a honvédség ma is sok vonzó dolgot kínál. Hivatást, életpályát, közösséget, és még a hazaszeretet kifejezésére is alkalmas – magyarázta Tóth Kálmán, a fesztivált szervező Vasvári Pál Polgári Egyesület elnöke.

A társaság tavaly rendezte meg először az eseményt a Pestszentimrei Sportkastély mellett a Vasvári-kultuszt régebb óta ápoló Körösfő testvérváros segítségével. A huszárok bemutatkozása, a korabeli viseletek felvonulása, a számos kulturális és gasztronómiai program sikert aratott.
− A 48-as hangulat megteremtése idén is fontos cél. A huszárok nagyobb számban vonulnak fel idén, s csatlakozik hozzájuk egy gyalogezred is, amely csatajelenetet mutat be – mondta Tóth Kálmán. – Ugyanakkor az idei programban nagyobb szerepet kap a honvédség. Hende Csaba honvédelmi miniszternek elnyerte a tetszését az ötlet, ezért komoly segítséget kapunk. Lesz egy kiállítás, ahol az 1848-as, az első és második világháborús, valamint a mai magyar hadsereget mutatjuk be. Felállítunk egy toborzósátrat, amelyben a modern honvédség mutatkozik be, és biztosan sikere lesz a gulyáságyúnak, amely üzemel is majd a fesztivál idején.