A néphagyomány útján

Írta:  2013.05.13.
Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Népdaléneklési Minősítőversenyt a Néprajzi Múzeumban.
Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Népdaléneklési Minősítőversenyt a Néprajzi Múzeumban. A fővárosi döntőn közel 600 általános és középiskolás diák mérhette össze énektudását.

A május 11-én megrendezett verseny megnyitóján Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője olvasta fel Herczegh Anita, a köztársasági elnök feleségének, személyes köszöntő üzenetét. Kucsák László alpolgármester, egykor Bohumil Hrabal, cseh írót dicsérő szavakkal utalt arra, milyen örömöt és melegséget érez, hogy sokadik alkalommal is részt vehet ezen a rendezvényen. Az esemény díszvendége Kurdi Gyula, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közoktatásért Közalapítvány elnöke volt.
A verseny a Nemzeti Tehetséggondozó Program keretében a művészetek területére kiírt pályázati lehetőség miatt, valamint a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közoktatásért Közalapítvány és a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet szakmai támogatásával jöhetett létre.



Az évek során a rendezvény mozgalommá nőtte ki magát, melynek magas színvonalú nyitóműsoráért, érdemes volt a múzeumba érkezni. A Fölszállott a páva című néptáncos, népzenei vetélkedő, szólisták kategória győztese Csizmadia Anna előadása most is rabul ejtette a közönséget. Az élő népdalkincs megjelenítése mellett, a tánc is helyet kapott. Korábbi években a horvát, a szerb, a sváb kultúra egy darabkájával ismerkedhetett meg a közönség, idén pedig a lengyeleké volt a főszerep. A XVIII. kerületi Polonéz Népdal és Néptánc Együttes 2000 óta őrzi a lengyel népi és regionális táncok hagyományát, melyből a közönség vérpezsdítő ízelítőt kapott. Felléptek még a Táncművészeti Főiskola hallagatói és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének hallgatói.


A megmérettetés ideje alatt érdekes programok várták a versenyzőket és kísérőiket. A Pöcök Egyesület közreműködésével többféle kézművestechnikát lehetett kipróbálni a botfaragástól a keszkenő hímzésig. A Néprajzi Múzeum kiállításai közül a versenyzők a nap folyamán többet ingyen látogathattak, melyek közül néhányra szervezett tárlatvezetéseket is indítottak. Kiemelkedő program volt még a Parlament látogatás, melyre már az érkezéskor regisztrálni kellett. Az eredményhirdetéseket követően, a délután táncházzal zárult, melyet a Tébláb Művészeti Iskola szervezett a részt vevők számára. A talpalávalót Olasz György és barátai húzták.