Profizmus és pityergés

Írta:  2013.04.30.
Lelkesen és izgatottan melegített a fiatal korosztály a megnyitó előtt. Volt, aki plüssmackót vagy Barbie babát szorongatott, de hamar kiderült, hogy kezükben még a Barbiek is profin spárgáznak.
A Modern Tánccsoportok Nemzetközi és Magyarországi Szövetsége idén, a Tánc Világnapja alkalmából, április 27-én rendezte meg nemzetközi táncversenyét. Az egész napos versenyen délelőtt a fiataloké, míg délután a felnőtt korosztályé volt a színpad. Az eseményt Kucsák László, kerületi alpolgármester, a rendezvény védnöke nyitotta meg.

A verseny alatt egész napra ellepte a táncos forgatag a Lőrinci Sportcsarnokot. Mindig akadt valaki, aki sietve közelített az öltözők felé, bemelegített vagy nyújtott az oldalvonalon és a színpadon lévő versenyzőknek szóló ütemes taps sem halkult egész nap. Kiváló közönség előtt mérethették meg magukat a kiváló táncosok.

Szigorú szabályok

A Hungarian Open néven megtartott magyarországi nyílt táncversenyen összesen 21 egyesület, közel 460 táncosa körülbelül kétszáz különböző táncot mutatott be a Lőrinci Sportcsarnok színpadán.

A zsűriben többek között Harangozó-díjas mesterek, a Táncművészeti Főiskola volt és jelenlegi tanárai, szakedzők és szakoktatók is helyet kapnak. A pontozóbírók mind megfelelően tapasztalt, erre vonatkozó vizsgával rendelkező személyek voltak, akik szakértő szemekkel, kritikusan és kitartóan figyelték a fellépő táncosok hadát. Munkájuk intenzív figyelmet igényel, értékelésüket nem változtathatja meg senki. A szabályok betartását pedig szigorúan megkövetelték a tündéri kisgyerekektől és a felnőtt korosztálytól egyaránt.

Táncoló könnycseppek

Akadt viszont olyan, hogy a sok gyakorlás és a profi kiállás éppen az ellenkezőjét hozta, hiszen a kategóriák határait keményen megkövetelték. Ha például több akrobatikus elem került egy táncos kategóriába, bár látványos volt, de nem hagyhatták szó nélkül.

Egy-egy a zsűritől jött komoly figyelmeztetésre pedig könnyek zápora felelt a versenyzők soraiból. Bár a színpadon profik voltak, az életben édesen vágytak rá, hogy megfeleljenek az edzőnek, a szüleiknek, önmaguknak.

Nemzetközi Táncnap

A Tánc Világnapját 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Táncbizottsága hozta létre. Azóta április 29-én, Jean-Georges Noverre francia tánc- és balettművész születésnapján ünnepeljük. Noverre „a balett nagyapja” számos könyvet írt lefektetve a balett alapelvét és szabályait, újító törekvései a mai napig hatással vannak a klasszikus táncok alakulására. Általa a tánc valódi színházművészeti műfajjá nőtte ki magát.
 

A versenyen négy korosztály képviselői indultak mini (6-9 évig), youth (10-13 évig), junior (14-16 évig) és felnőtt (17+) kategóriában. Egyénileg, kiscsoportokban és formációkban állhattak színpadra. A táncfajtákból megjelent többek között a fantasy, a free-show, a funky és a hip-hop is. A variációk pedig végtelenek voltak, minden táncos egyedileg összeállított koreográfiával, saját maga választotta zenei mixxel, sminkkel és egyénre szabott fellépő ruhában állt a nagyérdemű elé. A csillám pedig elmaradhatatlan volt, került belőle hajra, arcra, szemre, fellépőre és szurkolóra egyaránt.