35 év elismerése

Írta:  2013.04.29.
Magas rangú szakmai kitüntetéssel, az Akócsi Ágnes-díjjal ismerte el Petus Márta több évtizedes munkáját a Magyar Bölcsődék Egyesülete.
Magas rangú szakmai kitüntetéssel, az Akócsi Ágnes-díjjal ismerte el Petus Márta több évtizedes munkáját a Magyar Bölcsődék Egyesülete. A szakember a sajátos nevelési igényű gyermekek korai gyógypedagógiai fejlesztését, gondozását végző, a bölcsődei integrációjukat segítő intézmény integrációs koordinátoraként dolgozik a kerületünkben.


− A pályám elején nem gondoltam, hogy fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozom majd. Tulajdonképpen a véletlennek köszönhetem, hogy rátaláltam erre a területre. Kisgyermeknevelőként csaknem harminc éve egy Down-szindrómás kisfiút vettek fel a csoportomba. A vele kialakult kapcsolatom, az ő csoportba történő beilleszkedése, a vele való törődés keltette fel bennem a vágyat arra, hogy hozzá hasonló, megkésett fejlődésű gyermekek bölcsődei gondozásával-nevelésével foglalkozzam. Erre 1986-tól nyílt lehetőségem, amikor elindult az akkori Bölcsődék Országos Módszertani Intézete (BOMI) által vezetett hároméves kísérlet. E program célja azoknak a szakmai, tárgyi feltételeknek a kidolgozása volt, amelyek megalapozzák a bölcsődében is végezhető korai gyógypedagógiai fejlesztést-gondozást − emlékezett vissza a kezdetekre Petus Márta, aki a XVIII. kerületben a Fecskefészek bölcsőde épületében működő, a korai fejlesztést-gondozást végző munkacsoport tagjaként mint integrációs koordinátor fogja össze ezt a munkát.

Úttörő kerület

A sajátos nevelési igényű gyermekek korai fejlesztésének régi hagyománya van a kerületünkben. Pestszentlőrincen az elsők között alakult ilyen intézmény. Modellértékű volt az a szervezeti struktúra és a feladatellátási forma, amelyet 2001-től a Fecskefészek bölcsődében kialakított részlegben valósítottak meg.

Akócsi Ágnes öröksége

Akócsi Ágnes 1926. január 26-án született Szegeden. A Szegedi Állami Leánygimnáziumba járt, majd a Budapesti Állami Óvónőképzőben tett képesítővizsgát. Pályáját óvónőként kezdte. 1946-ban került a Népjóléti Minisztériumba. 1951-től gyermek-egészségügyi területen, a kisdedóvás-ügyi osztályon dolgozott. Így került kapcsolatba a bölcsődékkel, amely intézmény fejlesztésében mind mennyiségi, mind minőségi értelemben nagy szerepet játszott. Munkája nyomán született meg a hatvanas években a bölcsődék építésével, berendezésével, felszerelésével, a személyi és tárgyi feltételek kidolgozásával és megvalósításával kapcsolatos komplex bölcsődei koncepció. Az ő nevéhez fűződik a mai bölcsődék alapdokumentumainak, a szervezeti és működési szabályoknak, a szakmai munka feltételrendszerének a kidolgozása is.
 

− 1995 óta folyik ilyen munka a kerületben – mesélte Petus Márta. – Az első hat évben a Hétszínvirág bölcsőde adott otthont ennek a munkának. 2001-ben a Fecskefészek bölcsődében folytatta a munkáját a gyógypedagógusi csoport, amely 2012 végéig az Egyesített Bölcsődék Intézményének egyik részlegeként működött. Büszkék lehetünk arra, hogy a kerület úttörő volt a korai fejlesztő munka megalapozásában, és arra is, hogy az önkormányzat mindig komoly segítséget adott a háttér-infrastruktúra megteremtéséhez.

Korai fejlesztés

A korai fejlesztő munka egyik fontos része a bölcsődei integráció. Ez azt jelenti, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekekkel nem egy speciális intézményben, elkülönítetten foglalkoznak, hanem a bölcsődében a többi társukkal együtt játszhatnak, tanulhatják meg a különböző szabályokat, az együttműködés lehetőségeit, az önállóság, az „önkiszolgálás” örömét. Ez a módszer több dologban segíti a gyerekeket és a szülőket is. Egyrészt a sajátos nevelési igényű gyerekekre jótékonyan hat a többiek „húzó hatása”, valamint ők és az átlagos nevelési igényű gyermekek már korán megtanulnak egymás mellett, egymást megértve és segítve élni. Másrészt az intézmény szakembereinek felkészültsége lehetőséget ad arra, hogy a gyermekek személyre szabott fejlesztésben részesüljenek. A szakemberek ugyanakkor a szülőket is tudják támogatni például tanácsadással, pszichológus bevonásával, szülőcsoport és esetmegbeszélő csoport összehívásával.

A Fecskefészek bölcsődében működő korai fejlesztő részleget, az ott dolgozók munkáját tíz éve irányítja komoly sikerrel Petus Márta.

A díj

A Magyar Bölcsődék Egyesülete 1997-ben alapította az Akócsi Ágnes-díjat, amelyet évente négy szakember kaphat meg a bölcsődei területen felmutatott kiemelkedő teljesítményéért.
− Megtisztelő, hogy ezt a díjat átvehettem – mutatta meg a plakettet és az oklevelet Petus Márta. – Ezzel nem egy év munkáját, hanem az elmúlt 35 évem teljesítményét ismerte el az egyesület.
Az integrációs koordinátor hosszú ideje publikál is a szóban forgó témában, részt vesz a szakmai utánpótlás képzésében, továbbképzésében és szakmai programok kidolgozásában is.