A keresztút állomásai

Írta:  2013.03.30.
Tizennégy stáció várja méltó helyét a polgármesteri hivatal falai között. Nádasdi Mihály szobrászművész hivatalos keretek között adta át alkotását a kerület vezetőségének.

Nádasdi Mihály szobrász, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosa agyagból készítette el Jézus keresztútjának állomásait és Mindszenty József portréját. A művész elmondta, hogy köszönettel tartozik Pásztor János XVIII. kerületi képviselőnek, aki nem kötelességből, hanem szeretetből segítette a munkáját, továbbá Sefcsik József keramikusnak, aki az alkotómunkában és főként a kiégetésben működött közre. 

A Westminster-székesegyház domborművei alapján készített 14 stációt szimbolikus körforgásban állították ki a polgármesteri hivatal tanácstermében. Az alkotásokért Ughy Attila polgármester és Kucsák László alpolgármester őszinte köszönetét fejezte ki a szobrászművésznek. Bár végleges helyet még nem találtak a képeknek, az átadáskor számos jó ötlet merült fel. Mindszenty József portréjának a polgármesteri hivatal ad otthont, de a későbbiekben a kerületi diákoknak is szeretnék bemutatni, hogy ki is volt Mindszenty bíboros, a magyar katolikus egyház meghatározó alakja a XX. században.
Nádasdi Mihály elmondta, hogy a műveit anyagi támogatás nélkül, önerőből készítette.
– Az agyag könnyen beszerezhető, kifinomult és időtálló anyag. A képek egyszerűen beépíthetők, s a kiégetés után kültérben és beltérben is hosszú időn át vezethetik végig a hívőket a stációkon.