Virágba borul a téli táj

Írta:  2013.01.29.
Egy báli mulatságban csak a virágoknak illik hervadozni, de vajon divatban vannak-e még az élő virágból készített kiegészítők?
Régen a báli szezon, a farsang párválasztási szempontból is kiemelt időszaknak számított. A lányok ilyenkor bokrétát adtak a kiszemelt ifjaknak, akik később kalapjukba tűzve jelezték érzéseik viszonzását. A virágok szimbolikus jelentését mára sem fedte be a múlt homálya, így egy-egy csokor vagy virágból készített kiegészítő különleges üzenetet is rejthet magában. Virágokról és letűnő divatról beszélgettem Tündével, a Silvána virágüzlet egyik virágkötőjével.

– Hogyan látja a báli szezont egy virágkötő?
– Sajnos elég kevés tradicionális bált rendeznek mostanában. Manapság már nincs olyan hagyománya a báli mulatságoknak, mint régebben, és a rendezők a virágokra költenek legutoljára. Ebben az időszakban inkább szalagavató bálokra és esküvőkre érkeznek megrendelések. A legforgalmasabb szezon pedig kétségkívül a ballagási időszak.
– Ha mégis jut a költségvetésből virágokra, melyek a leggyakoribb kérések?
– Egy évben megközelítőleg öt alkalommal készítünk bálokra kiegészítőket. Egy terem díszítésekor fontos figyelembe venni annak eredeti hangulatát, hogy végül egységes és harmonikus kép szülessen. Ilyen eseményekre általában asztaldíszeket készítünk, amelyeknél szem előtt kell tartanunk a teríték színét, hiszen a cél az, hogy a terítő, az asztali futó és az étkészlet egyensúlyban legyen, finoman kiemelve egymást.

– Egy-egy báli mulatságra készülnek-e élő virágból kiegészítők is, például csuklópánt, hajdísz, kitűző?
– A legdivatosabb kiegészítő a csuklópánt, amit általában szalagavató bálokra kérnek. Érkeznek egyedi megrendelések, amikor az ifjak barátnőjüket szeretnék meglepni vele a szalagavatón, de az is előfordul, hogy egy egész osztály számára készítünk csuklópántokat. Kitűzőt inkább esküvőre kérnek a vőlegény és a tanúk számára, a hajdísz pedig nem jellemző.
– Vannak szezonális virágok, kedvelt színek vagy fajták?
– Szezonális virágokról már alig beszélhetünk. Magyarországon télen például nem terem rózsa, és a kardvirág is csak nyáron nyílik. Így a téli időszakban a virágok többsége importként érkezik hozzánk, általában Hollandiából kamionnal vagy Ecuadorból és Kolumbiából repülőgépen. Ezáltal a tulipán is egész évben elérhető, s a nagyobb fejű és tartósabb ecuadori rózsával télen is jól lehet dolgozni. Nálunk jellemzően a gerberát és a szegfűt termesztik. Báli eseményekre letisztult és elegáns összeállításokat szoktak kérni. Gyakran esik a választás a rózsára, a fréziára vagy az orchideára. Ilyenkor jellemzően fehér vagy barackszínű csokrokat és kiegészítőket készítünk, de egyre divatosabb a lila több árnyalata is.