Közösségteremtő kultúra

Írta:  2013.01.16.
Színes programmal tiszteleg a kerület a Magyar Kultúra Napján, január 22-én 17 órától a Rózsában.
Kölcsey Ferenc szatmárcsekei magányában írt verse Magyarország nemzeti himnusza lett. 1989 óta a Himnusz 1923-as születésére és a magyar gyökereinkre emlékezünk január 22-én, a magyar kultúra napján. Éltetjük évezredes hagyományainkat és figyelmet fordítunk az oktatás és pedagógia területén elért sikerekre.

Idén január 22-én, kedden a magyar kultúra napján Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és a Kondor Béla Közöségi Ház és Intézményei közös megemlékezést tartanak 17 órától a Rózsa Művelődési Házban. Az eseményen köszöntőt mond Ughy Attila polgármester és Kucsák László alporgármester.
Az esemény számos oldalról közelíti majd meg a magyar kultúra bemutatását. A programban található néptánc, melyet a Tébláb Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói prezentálnak. A Tébláb tagjai a hagyományápolás kiemelt képviselői, együttesük több mint 10 éve tanítja a tánc nyelvét kerületünkben. A talpalávalót a BorFolk népi együttes húzza majd. Tagjaik évtizedek óta népzenét játszanak, együttesük azonban csak 2010. tavaszán állt össze, hogy bemutassa a magyarországi borkultúrához tartozó zenei hagyományokat. Felcsendül majd olyan klasszikus darab is, mint Liszt Ferenc A Villa d’Este szökőkútja című zongoradarabja, melyet Tóth Fruzsina zongoraművész ad elő. Fehér Tibor színművész, a Nemzeti Színház tagja Karinthy Frigyes Előszó című verset mondja majd el mindenkinek. Az eseményen részt vesz majd, többek között Chochol Károly fotóművész is, aki már 15 éves kora óta foglalkozik fényképezéssel és munkásságát megannyi díj színesíti.
A rendezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a programra, hogy együtt erősítsük nemzeti tudatunkat, felidézzük kulturális értékeinket és megünnepeljük himnuszuk születésének 190. évfordulóját.