Hogyan jelentkezzünk sikeresen középiskolába?

Írta:  2012.11.16.
Pályaválasztási ankétot rendezett a Pedagógiai Szakmai Szolgáltató. A 7–8. osztályos tanulókat csaknem 34 kiállító középiskola várta.
 A szokatlan időpont ellenére sokan voltak kíváncsiak a Karinthy Gimnáziumban rendezett pályaválsztási ankétra. Az eseményt Kucsák László alpolgármester nyitotta meg a központi aulában. Őt számos előadó követte, akik bemutatták az aktuális trendeket, és hasznos tanácsokat adtak a választáshoz. Az előadások között mazsorett- és néptáncbemutató színesítette a programot. Diákok és szülők közösen vettek részt a rendezvényen, érdeklődve hallgatták az előadásokat, és lelkesen látogatták a megjelent középiskolák standjait, ahol részletes tájékoztatást és pontos válaszokat kaphattak a kérdéseikre.

Málnási Gábor pályaválasztási tanácsadó előadásából megtudhattuk, hogy az általános iskolás diákok elsősorban iskolát választanak. Pályát csak később, a középiskolai tanulmányaik végén, amikor valamelyik egyetemi vagy főiskolai szak mellett döntenek. A középiskola kiválasztásában elsősorban a szociális tényezők dominálnak, például a család vagy a barátok. Ehhez jönnek az individuális tényezők, mint az adottságok, képességek és az egyéniség.



A választási folyamatban nem szabad figyelmen kívül hagyni a gyerek személyiségét. Fontos, hogy a szülők elegendő időt fordítsanak a közös beszélgetésre, és hogy ne a gyermekük helyett, hanem vele együtt döntsenek. Természetesen az osztályfőnök és a tanárok is adhatnak tanácsokat, hiszen jól tudják, hogy az adott diák miben tehetséges, vagy milyen az érdeklődési köre. Hasznos lehet a személyiségtesztek kitöltése és a pályaválasztási tanácsadás igénybevétele is.



A konkrét döntésben pedig minden középiskola segít. Ezek az intézmények évente legalább kétszer rendeznek nyílt napot, ahol a látogatók egy általános tájékoztató mellett megismerkedhetnek az iskola épületével is. A nyílt napokon szerzett élményeket célszerű írásban rögzíteni, ez megkönnyíti a későbbi összehasonlítást és a döntést. Az intézmények hivatalos honlapja is segítséget nyújthat az időpontok és a hiteles információk megszerzésében. A megfelelő dokumentumok beszerzése elengedhetetlen, a határidők elmulasztása pedig megmásíthatatlan következményekkel járhat.