Sikeres a Hello 18! médiakurzus

Írta:  2012.11.13.
Több teltházas turnus futott már le a középiskolások számára meghirdetett ingyenes média kurzuson.
Októberben már a második turnus kezdte tanulmányozni a televíziózás, az elektronikus média működését a középiskolások számára szervezett ingyenes médiakurzuson. A tanfolyam sikerét bizonyítja, hogy több tehetséges fiatal is gyakornoki lehetőséghez jutott.



A nyáron indított első, három hónapos kurzusra 20 diák jelentkezett. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szervezésében tartott tanfolyamon szinte az összes televíziós munkakörrel megismerkedhettek a diákok. Betekintést nyerhettek a szerkesztők, a műsorvezetők és az operatőrök mindennapi munkájába, s maguk is kipróbálhatták a műsorkészítést.



– A célunk az, hogy megismertessük az érdeklődő tizenévesekkel a média világát. A tízhetes elméleti és gyakorlati oktatáson igyekeztünk megmutatni, hogy miként működik a helyi média, a kerületi, illetve az önkormányzati sajtó – mondta Nyul Zsuzsa, a kurzus házigazdája, osztályfőnöke. – Ebben sokat segítettek a gyerekeknek a Városgazda Zrt. Média Divíziójának munkatársai, Sütő Nagy Zsolt, a Városkép című lap felelős szerkesztője és Bajory Ágnes Rita, az önkormányzat sajtófőnöke. Ruck Róbert, a TV18 munkatársa az operatőri és a vágó szakma rejtelmeibe vezette be a diákokat.



A fiatalok az előadásokon megismerkedhettek több külföldi csatorna – például a CNN és a BBC – hírstruktúrájával is. A szervezők arra törekedtek, hogy a tanulók az önálló feladatok között is elsősorban őket, illetve a környezetüket közvetlenül érintő témákat dolgozzanak fel.



– Meghívtunk olyan szakembereket is, akiktől a diákjaink megtudhatták, miként működnek például a licencműsorok. Ismereteket kaptak továbbá a politikai újságírásról és a rádiós műsorszerkesztésről is. Riportot készítettek többek között Vadon Jánossal, a kerületünkben élő rádiós műsorvezetővel. A mymusic.hu internetes zenei portál három fiatalnak is gyakornoki lehetőséget adott, és úgy tűnik, egyikükre hosszabb távon is számítanak – tudtuk meg Nyul Zsuzsától.



A második, őszi kurzust 24-en kezdték meg. A december közepéig tartó tanfolyamon az újságírás és a magyar televíziózás története, a közszolgálati és a kereskedelmi tévék műsortematikája, a Facebook használata és a kamera előtti szereplés gyakorlása színesíti a tananyagot.