Mindennapra jut egy próbatétel

Írta:  2012.08.28.
Szent Jakab útjain címmel Halász Alexandra fotókiállítása nyílt meg a Városháza Galériában.


Halász Alexandra muzeológusként dolgozik a Bélyegmúzeumban, emellett feng shui szakértő, könyveket ír, könyvborítót, ékszereket tervez, fest, és többször nyert fotópályázatot is. A neve ismerősen cseng a kerületben, ugyanis már láthattuk selyemfestményeit, „zen” verseire készített képeit, ezúttal pedig Szent Jakab-zarándokútjain készített fotóit mutatta be.
A Camino Francest (francia út) Fiesteráig 2010-ben, az El Camino del Nortet (északi út), Iruntól Santiagóig 2011-ben járta végig.



A fotókiállítás megnyitóján a vendégeket az est háziasszonya, Farkasné Horváth Erzsébet, az eseményt szervező Reform Régió Egészségnevelő, Oktatási, Kulturális és Sporttánc Közhasznú Egyesület elnöke köszöntötte, majd ráhangolódásképpen Gasztonyi Ákos gitározott, a tárlatot Kiss Péter, a Budapesti El Camino de Santiago Zarándok Klub vezetője nyitotta meg.
A Szent Jakab-út, gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is nevezik, középkori zarándokút, mely Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak az idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja.



Ma már nemcsak magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek indulnak el az úton, hanem spirituális élményeket keresők, mélyebb önismeretre vágyók, vagy egyszerűen teljesítménytúrázók sokasága, de az út még ma is elsősorban zarándoklat. Évente ezrek és ezrek kelnek útra, hívők és nem hívők egyaránt, vállalva a mintegy 800 kilométeres gyalogút fáradalmait, követve a hagyományosan sárga nyíllal és kagylós szimbólummal jelzett útvonalakat, gyűjtve a pecséteket a zarándokútlevélbe.
A nehézségekért bőven kárpótol a táj és a középkori városok szépsége, az önkéntes segítők szolgálatkészsége, az utitársakkal való megismerkedés, az út varázslatos hangulata. 1993-tól a legismertebb útvonalak, a Camino Frances az Unesco világörökség része.



– Manapság a legismertebb, a legjobban kitáblázott a Camino Francés (francia út) – mesélte Alexandra. – Sokkal kevésbé közismert az észak-spanyolországi tengerparttal párhuzamosan haladó egészen más jellegű el Camino del Norte, vagyis az Északi út. Ezt a vándorok alig három százaléka választja. Nehezebb, talán kalandosabb is, de szintén bővelkedik természeti és kulturális látnivalókban.
Nem sok olyan hely létezik, ahol nem számít, hogy kinek mi a foglalkozása, életkora, ki honnan jött, mennyire jómódú, vagy éppen nincstelen, és ahol ennyire közvetlenül lehetne tapasztalni ismeretlenek jóindulatát, a számtalan formában megnyilvánuló gondviselést. Az út közben csupán az jár az ember fejében, hogy mit eszik, hol van éppen, hol alszik. Letisztulnak a gondolatai, hatalmas szellemi kapacitás szabadul fel, és minden napra jut egy próbatétel…
A kiállítás szeptember 7-ig látható.

Kedvcsináló Szent Jakab útjához (olasz nyelven)