Múltidéző vetélkedő

Írta:  2012.05.20.
Időutazáson vettek részt a kerületi diákok május 16-án a Bókay-kertben. Kalandos útjuk során betekintést nyerhettek honfoglaló elődeink életébe és kultúrájába.

Immár hagyománya van a tavaszi Múltidéző vetélkedőnek, amelyet a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) évek óta megszervez. A diákok a múlt évben az ókori Görögországba „utaztak”, az idén pedig a honfoglaló elődeinket „látogatták meg”.

– A vetélkedő előtt diákköri dolgozatokat és a honfoglalás korát idéző kézműves munkákat adtak be a gyerekek – mondta Kalmárné Takács Erzsébet, a rendezvény szervezője, a PIHGY szaktanácsadója. – A diákok a vetélkedő második részében zene, tánc, ének, továbbá mese, monda, dramatizálás kategóriában mérték össze az ügyességüket. Aki éppen nem szerepelt, azt a Magor hagyományőrző egyesület játékai várták a tisztáson. A gyerekek többféle történelmi, készségfejlesztő, ügyességi játékot próbálhattak ki, valamint egy jurtában a rovásírást bemutató kiállítást tekinthettek meg. (A PIHY pályázaton nyerte el a Magor egyesület részvételét a programon.)
– Lehel kürtjének a mondáját dolgoztuk fel – mesélte Sajti Nikolett. – A csapatunk minden tagja kivette a részét a munkából. Együtt írtuk meg a történetet, és a bemutatóig sokat próbáltunk.
– Én a regélő asszony voltam, aki Bulcsú és Lehel történetét mesélte – tette hozzá Lautenbach Réka.
– A csapatunk a Fehérlófia ősi népmesét adta elő, amelyben én voltam a király – vette át a szót Szüsz Marcell Tamás. – Nagyon tetszik a program, sokféle játékot kipróbáltam.

– A versenyen részt vevő 130 kerületi általános iskolásnak nagy élményt nyújtott a rendezvény – mondta Frank Gabriella, a PIHGY igazgatója. – Az előzetesen beküldött tudományos diákköri dolgozatok és kézműves munkák értékelése alapján kialakult sorrendet a helyszíni bemutatók már nem módosították lényegesen. A legjobbak szinte minden területen maximális teljesítményt nyújtottak. A 26 csapat a zsűri ítélete alapján 6 arany, 5 ezüst és 15 bronz fokozatú elismerést kapott.