Először vigadtak vásárban

Írta:  2011.10.10.
Nem tudta elmosni az eső az első alkalommal megrendezett Vasárnapi Vásári Vigadalmat. A táncosok ebédlőben ropták, és a vásározók is maradtak.

A körösfőiek ebédlőben perdültek táncra
Ahogy megnyitotta Lévai István Zoltán alpolgármester a Pestszentlőrinci Vasárnapi Vásári Vigadalom rendezvényt, a magyar termékek vásárát, és az egyházatyák áldást adtak a termésre, a borra, megjött az égi ládás is. Hirtelen eleredt az eső, ami majd két órán át rendületlenül esett. Azonban a szervezők nem estek kétségbe, a Bókay Iskola épületének ebédlőjét pillanatok alatt átrendezték, hogy itt léphessenek fel a tánccsoportok. Elsőként az Erdélyből érkezett körösfői Rákóczi Kultúregylet néptáncosai, majd a Tébláb Művészeti Iskola tánccsoportjai, s a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola kisdiákjai adtak műsort.


Ebédlőben ropták


A gyerekek sem maradtak ki
– Bizakodunk abban, hogy hamarosan kiderül az idő, és kint a színpadon tudják folytatni a fellépést a táncosok – mondta még a fellépést megelőzően Péntek László, Körösfő alpolgármestere. – Sajnos a zuhogó eső elijesztette a látogatókat, de az időjárást nem lehet kiszámítani. Azonban nem keseredünk el, a fiataljaink bemutatják a táncukat itt az ebédlőben. Kalotaszegi táncokat adnak elő, amelyben van legényes, csárdás, lassú és szapora is.
– Nem először fordult elő, hogy a rendezvényen elkap minket az eső – jegyezte meg Vörös Árpád néptánc pedagógus, a Tébláb Táncművészeti Alapítvány elnöke. – Reggel, indulás előtt sokan telefonáltak, hogy mi a teendő ilyen rossz időben.
Mind a 120 gyerek eljött, és ott voltak a szülők is. Az iskola ebédlőjében táncoltak a gyerekek, délután már a színpadon, ahol fellépett a Tébláb Szülők Csoportja (TSZCS) is. A különböző korosztályú tánccsoportokon keresztül bemutattunk, hogy miként épül fel a Tébláb Művészeti Iskola.

Az eső ellenére eljöttek


Kis lépés nekik, nagy lépés egy induló fesztiválnak
A Pestszentlőrinci Vasárnapi Vásári Vigadalom célja a magyar kézműves és termelői termékek népszerűsítése volt, de emellett számos zenés-táncos és játékos programmal is várták a nagyérdeműt, a legkisebbektől az idősebb korosztályig. A néptánc csoportok bemutatói mellett a vállalkozó kedvűek kézműves foglalkozásokon is kipróbálhatják kézügyességüket, a kisebbek pedig megismerkedhetnek a népi játékokkal.
Pethő Ágota főszervező, a Zöld Sorompó Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület elnöke elmondta, közel száz árus jelezte részvételét. A zord időjárásra hivatkozva tíz vásározó lemondta a programot, azonban a többi őstermelő, kézműves eljött. Így például Fülöpné Fülöp Katalin kerületi kézműves, akinek egyik alkotása szebb, mint a másik.
– Ötvös-aranyműves a szakmám, drótékszerek készítésével foglalkozom – mondta. − A lányom az Eötvös iskola diákja, a hagyományőrző szüreti műsorban szerepel, így mint szülő, és mint vásározó is itt vagyok. Több mint 20 éve foglalkozom bizsukészítéssel, korábban hobbiként, de tíz éve zsűrizett munkákat árulok.
Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is elismerően szólt a rendezvényről, úgy fogalmazott, jó volna, ha a rendezvénynek hagyománya lenne.