70 bogrács, 7 ezer vendég

Írta:  2011.09.12.
Legalább hétezer ember volt kíváncsi a hétvégén a kerület új fesztiváljára, a Szeptemberi Kóstolóra. Az új rendezvény megőrizte a korábbi hasonló gasztronómiai és kulturális események hagyományait, egyben új irányt is mutatott: a Szeptemberi Kóstoló a családok fesztiválja.
− Bill a király! – mondta egy farmeros ötvenes arc, akit a hasonlóan öltözött többiek csak Janónak hívtak. Ha csak őket néznék, úgy is sejthetnénk, egy régi tabáni koncerten vagyunk, pedig ez a Szeptemberi Kóstoló, a XVIII. kerület új fesztiválja. Janó, aki az öreg cimborákkal Kispestről ugrott át ide, még hozzátette: − Hajrá, Fradi! – Kispestitől ez talán szokatlan, de Bill-rajongótól egyáltalán nem.
A fesztivál közönsége azért zömében nem öreg rockerekből állt: az első estén egymást követő nagy produkciókra – Deák Bill Band, Charlie, R-Go és Dj Gonda – főleg a fiatalok és a középkorúak voltak kíváncsiak, de szombaton és vasárnap napközben családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek töltötték itt együtt az időt, elsősorban főzéssel.

70 bogrács

Évtizedes hagyomány már a kerületben a Bókay-kertben szeptember elején megrendezett főzőverseny. A szabály csak annyi, hogy a zsűri elé vitt étel kizárólag bográcsban főhet, a műfajt és az alapanyagokat aztán a versenyzők saját maguk választják. Idén több mint 70 főzőedényben készültek a finom falatok, a kínálat meg is mutatta a magyar pörköltkultúra gazdagságát, no meg a kerületi amatőr szakácsok leleményességét. Főtt pörkölt és paprikás csirkéből, marhából, nyúlból, sertésből, kakasból, került a bográcsokba gomba, vörösbor, tejföl és sok más finomság.
− Mi még soha nem neveztünk a versenyre, de annyi a jó ismerős a kerületben, hogy mindig jól lakunk. Egyszerűen körbe nézünk a haverokkal a plázson, és ahová meghívnak, oda beülünk – mondta a Csontváry utcából érkezett Joó Balázs.
Így is lehet, és kétségtelen, hogy minden szakács szívesen kínálgatja főztjét a véletlenül odatévedőknek is, azért a szokás mégis az, hogy a csapatok és vendégeik maguk költik el az ételeket egy-egy üveg jó bor vagy hideg sör mellett.

És annyi érdekesség!

A hagyományok megérzése mellett a szervezők törekedtek arra, hogy új irányt jelöljenek ki az új fesztivál tervezésében: a korábbi hasonló rendezvényektől eltérően nagyobb hangsúlyt kaptak a családi programok. Két napon át középkori hangulat várta a fiatalokat a Legendák és mesék földjén: a nézők bepillanthattak egy kovácsműhelybe, a fegyveresek sátrába, szultáni udvartartásba, jósdába. Hátul, a nagyszínpad közelében lovagolhattak a kicsik, a bejáratnál pedig kalandpark működött, a két színpadon pedig a családi műsorok között helyi sportklubok és tánccsoportok bemutatója zajlott.
Különleges programnak számított a Helytörténeti Gyűjtemény szabadtéri kiállítása, amely kerületi iskolások Pestszentlőrinc és Pestszentimre történetét feldolgozó anyagát mutatta be.
− A cél az volt, hogy a gyűjteményt, a múzeumot kihozzuk, és megmutassuk olyanoknak is, akik esetleg nem jönnének be megnézni az itt látható érdekességeket. Az iskolások munkáit pedig egy pályázatnak köszönhetjük, fontosnak tartottuk ezt is a szélesebb közönség elé tárni – tájékoztatott Heilauf Zuzsa, a gyűjtemény vezetője.


A főzőverseny eredménye

1. PSK
2. Táncsics Iskola
3. Pörkölt Partizánok

Különdíj:
Kikelet
CBA Prima

Nézzen több fotót a www.szeptemberikostolo.hu/ oldalon!