Élet a lakótelepen

Írta:  2011.06.28.
Az Ötödik sebesség című rádiós műsor készítői kérték a fővárosi tanácstól, hogy a XI. Világifjúsági Találkozó helyszínéről kapja a nevét a XVIII. kerület új lakótelepe. Hogy ez valóban így volt-e, vagy csak propaganda fogásról van szó, ki tudja? De 1978. július 26-án megtartották a Havanna lakótelep névadó ünnepségét.
– Kiváló muzeológus szakemberként azonnal észrevette, hogy mivel érkeztem. Kötődöm a régi tárgyakhoz, és egy legalább hatvanéves biciklit használok – mondta Csomó Tamás alpolgármester a Havanna Kiállítóterem új kiállításának megnyitóján, miután Heilauf Zsuzsanna, a Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője érdeklődéssel megvizsgálta az öreg kerékpárt. Az alpolgármester hozzátette: – Itt, a kiállítóteremben úgy érzem, öregszem, hiszen csupa olyasmi vesz körül, amit nem is olyan régen magam is használtam. Ez a kiállítás pontos képet ad a Havanna lakótelep történetéről, hangulatáról.
A 2010 óta működő Havanna Kiállítóterem a lakótelepen élők egyik kulturális centrumává igyekszik válni, olyan hellyé, amely az itt élőknek segít abban, hogy mélyebben megismerjék saját lakókörnyezetüket. A lakótelep integrált rehabilitációs programjában megrendezett Élet a régi-új lakótelepeken című, június 27-én megnyitott kiállítás arra vállalkozott, hogy visszatekintsen a Havanna alapításának időszakára, sőt az azt megelőzően évtizedekig itt álló Állami lakótelep történetére.
Ma már kevesen tudják, hogy a trinoni békekötés után Magyarországra menekülő erdélyiek, felvidékiek jelentős része telepedhetett le a mai XVIII. kerületben. Mindez annak volt köszönhető, hogy a Népjóléti Minisztérium – amelynek élén akkor a pestszentlőrinci rokonsággal rendelkező Bernolák Nándor állt – nagyszabású lakásépítési programba kezdett. A háború alatt ide épített lőszergyárból Lakásépítő Rt-t csináltak, és megkezdődött az Állami lakótelep kialakítása. A hosszú ideig csinos, rendezett terület a második világháború utáni időszakban elgettósodott, ezért a kormányzat a lebontása mellett döntött. A helyén épült fel 1978 és 1985 között házgyári technológiával a Havanna lakótelep. Ez volt az utolsó nagyszabású szocialista lakásprojektek egyike.
A most megnyitott kiállítás dokumentumokat, fotókat, tárgyakat mutat be mindkét nagy korszakból. A mindennapi használati tárgyak olykor teljes enteriőrben jelennek meg. A látogató hirtelen azon kapja magát, hogy ott áll előtte a Videoton színes tévé, mögötte a vízesést ábrázoló egészfalas poszter, a polcon Rubik-kocka, alatta pedig – a tévéhez csatlakozatva – az emlékezetes Commodore 64 számítógép. Mintha az a 25-30 év el sem múlt volna.