Időutazással az ókori Görögországba

Írta:  2011.05.20.
Nem kellett több mint ezer kilométert utazniuk a kerületi diákoknak, hogy eljussanak az Akropoliszhoz, meghallgathassák Zeusz beszédét, versenyzői legyenek az ókori olimpiai játékoknak, ókori színházban játszanak… Ehhez csupán a Bókay-kertben kellett részt venniük „A kultúra születése”című múltidéző vetélkedőn.





























A kerületi pedagógiai intézet lehetőségeket nyújtott arra, hogy a tehetséges tanulók képességeiket próbára tegyék, sikerélményt szerezzenek a kommunikáció, érvelés, színjátszás, költészet, képzőművészet, zene, tánc, sport, történelmi és természettudományos kutatómunka területein.
– Kiléptünk az iskola falai közül, és szabad téren, jó levegőn tartottuk meg a rendezvényt – mondta Kalmár Erzsébet pedagógiai szakértő. – Fontos, hogy a programok érdekesek legyenek, önállóságra, kreativitásra, játékosságra épüljenek.
A vetélkedő két fordulóból állt; az elsőben a csapatok tudományos, prózai vagy lírai pályamunkákat készítettek, és maketteket ismert ókori épületekről. A második fordulóban időutazáson vettek részt, ellátogattak az ókori Görögországba, ahol különböző feladatokkal kellett megbirkózniuk. Színházi jelenetet adtak elő, az Akadémiába mentek, ahol a tudományokkal kapcsolatos feladatok várták őket, olimpiai játékokon vettek részt.
– Nagyon tetszett a vetélkedő – mesélte Mogyorósi Renáta, a Kastélydombi iskola diákja. – A múlt évben tanultunk a görög kultúráról, ez volt a kedvenc témám. Palaticzky Márió (Kastélydombi iskola) szintén lelkesen dicsérte a programot.
Ilkeiné Kupai Valéria, a történelem munkaközösség vezetője elismerően szólt arról, hogy milyen ügyesen érveltek a diákok, kiválóan ismerik a történelmi alapfogalmakat. „A vitakultúrájuk igen fejlett, a csapatmunkában nagyon jól együttműködtek. Igazi népgyűlés volt!” –tette hozzá.
Kiss Robert önkormányzati képviselő zsűritagként vett részt a népgyűlésen és úgy fogalmazott, hogy nagyon felkészültek voltak a csapatok, a tíz pontból mindenki legalább kilencet teljesített.
A kerületi görög kisebbségi önkormányzat jóvoltából a gyerek az eredményhirdetést követően igazi görög ételeket kóstolhattak, majd görög táncházzal fejeződött be a program.