Német vendégdiákok a kerületben

Írta:  2015.06.02.
Huszonöt éve ápol kitűnő kapcsolatot a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros iskola) a bajorországi Marktoberdorf város egyik iskolájával. A két intézmény együttműködésének köszönhetően a diákok idén huszadik alkalommal látogattak el egymáshoz.

Május első hetében a Piros iskola tanulóinak egy csoportja utazott a bajor kisvárosba, majd viszonzásul 42 német diák érkezett a XVIII. kerületbe.
– Az önkormányzat számára örömteli, hogy iskoláink ápolják a testvérvárosi kapcsolatokat. Fontos, hogy a mi gyerekeink is megismerjék más országok kultúráját, hagyományait és történelmét. A Piros iskola nagy súlyt fektet a magyar–német kapcsolatok ápolására, és ennek eredménye ez a jól működő diákcsereprogram – mondta Galgóczy Zoltán alpolgármester, aki a polgármesteri hivatal tanácstermében fogadta a német gyerekeket és vendéglátóikat.

A kisdiákok megismerkedhettek az önkormányzat működésével, megtudhatták, hogyan folyik egy fővárosi kerület irányítása, és beülhettek a képviselői székekbe is.
Karin Weikmann, a marktoberdorfi általános iskola igazgatónője elmondta, hogy míg a magyar gyerekek számára a nyelvtanulás és -gyakorlást tekintve is hasznos a csereprogram, addig nekik elsősorban maga Budapest nyújt meghatározó élményeket.
A német gyerekeknek nagyon tetszett a főváros, elmondásuk szerint főleg a Parlament, a Bazilika, a Hősök tere és a Duna hídjai tettek rájuk mély benyomást. Nem maradt ki a dunai sétahajózás, és az itt töltött egy hét alatt sváb településekre – Hajósra és Nemesnádudvarra – is eljutottak. A diákcsereprogramban hagyomány az is, hogy a gyerekeket családoknál szállásolják el, és így gyakorlatilag családtagként élik meg a mindennapokat. Ennek köszönhetően a diákok nemcsak az iskolai szervezésű városnézésen és egyéb programokon vettek részt, hanem családi eseményeken, kirándulásokon is.