A márciusi ifjak példát mutatnak a ma emberének is

Írta:  2015.03.14.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kerületi megemlékezései Pestszentimrén, Bányai Júlia emléktáblájánál folytatódtak, majd a Vasvári Pál kopjafánál zárultak.

Az emléktáblánál a Kapocs Magyar-angol Két Tannyelvű Általános Iskola tanulói Juhász Gyula, Petőfi Sándor és Gyulai Pál verseivel emlékeztek a forradalom során férfiruhában harcoló Bányai Júliára. A szegény családból származó asszony hazaszeretetével, tenni akarásával és férfiakat is felülmúló bátorságával tűnt ki a szabadságharcban.

Az emléktáblánál Lévai István Zoltán és Galgóczy Zoltán alpolgármesterek helyezték el az önkormányzat koszorúját. Koszorúval, illetve szalagtűzéssel tisztelgett a hős szabadságharcos asszony emléke előtt Kucsák László országgyűlési képviselő, továbbá Bauer Ferenc (Pestszentimre Városrészi Önkormányzat), Tóth Kálmán (Fidesz), Havasi Zoltán (Fidelitas), Kiss Róbert (KDNP), Mester Attila (Jobbik), Kassai Dániel (LMP), Monostori Attila (Vasvári Pál Polgári Egyesület), Peresztegi Gyuláné és Somogyiné Németh Éva (Együtt Pestszentimréért Egyesület), és az imrei óvodák és iskolák képviselői.
A református templom kertjében álló Vasvári Pál kopjafánál Kedves Gyula történész ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a márciusi ifjak korunk embereinek is példát mutattak.

- Mi is teszi az embereket naggyá? Egy-egy olyan történelmi korszak, amire nem tudnak előre rákészülni, mégis azt teszik, amit kell. A forradalom és szabadságharc viszont annyiban más volt, hogy erre rá lehetett készülni. Egy egész generáció formálta ki azt a politikát, új gondolkodásmódot, aminek köszönhetően, amikor eljött az idő, ha hirtelen is, de azonnal cselekedni tudtak. A fiatalság megragadta a lehetőséget. Talán ezért is olyan szép, egységes ünnep ez, amire minden korszakban az ünneplésre kevésbé fogékony emberek is elmentek, mert az mondták, hogy tisztelegni kell a hősök emléke előtt.
A történész kiemelte, hogy az 1849-49-es események abból a szempontból is különlegesek voltak, hogy azok az ifjak, akik a kezdetekkor szavakkal buzdították az embereket, a harcok során tettekkel is bizonyítottak. Fegyvert fogtak, és egyesek tisztként, mások közlegényként küzdöttek a csatatereken.
- Emlékeznünk kell rájuk, mert a ma korosztálya számára is erőt kell, hogy adjanak, példát kell, hogy mutassanak.

A templomkertben tartott megemlékezésen a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola énekkara működött közre.

Az ünnepséget itt is koszorúzás zárta. Lévai István Zoltán és Galgóczy Zoltán alpolgármesterek mellett koszorút helyezett el a kopjafánál Kucsák László országgyűlési képviselő, Bauer Ferenc és Czellahó László (PVÖ), Tóth Kálmán és Králik Károly (Fidesz), Kiss Róbert (KDNP), Makai Tibor és Mester Attila (Jobbik), Petrovai László (Párbeszéd Magyarországért), Újvári Miklósné és Csabafiné Farkas Edit (EPE), Havasi Zoltán (Fidelitas), Monostori Attila és Székely Imréné (Vasvári Pál Polgári Egyesület), valamint a Nemzetőrök Országos Egyesületének képviselői.