Téli ellenségünk: az influenza

Írta:  2015.02.03.
Hivatalosan is bejelentették az influenzajárványt január második felében. Szebényi Attilával, a szakrendelő orvos-igazgatójával azt vettük sorra, hogyan előzhetjük meg a betegséget, illetve mit tegyünk, ha már elkaptuk.
Gyengeség, elesettség, hőemelkedés vagy láz, hozzá torok- és fejfájás, orrváladékozás, köhögés – mindannyian jól ismerjük ezeket a tüneteket, és ha már rajtunk is jelentkeztek, tudjuk: influenzásak vagyunk. Január harmadik hetében több mint 16 ezer, a következő héten ennél 40 százalékkal több beteg fordult e vírus okozta betegséggel orvoshoz.

– Ezt mi is tapasztaltuk a szakrendelőben és a háziorvosi rendelőkben. Ugrásszerűen emelkedett az orvosi segítséget kérő betege száma – tájékoztatott dr. Szebényi Attila, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. orvos-igazgatója.
A szakhatóság január harmadik harmadában hivatalosan is bejelentette a járványt.

Megelőzés

– Az influenzát úgy a legkönnyebb megelőzni, ha megerősítjük az immunrendszerünket – mondta Szebényi Attila. – Ez kiegyensúlyozott, zöldségben-gyümölcsben bő táplálkozást jelent, és rendszeres mozgást. A téli időszakban érdemes megemelni a bevitt vitamin mennyiségét. A rendszeres bőséges folyadékbevitel is nagyon fontos.
Az oltással kapcsolatban az orvos-igazgató úgy fogalmazott:
– Azt ősszel, tél elején érdemes kérni, hiszen a beadott oltóanyag tíz nap után biztosít védettséget. Ugyanakkor járvány idején sem késő beadatni, mivel a járvány több hullámban támad, és bőven van még idő a tél végéig.
Szebényi Attila figyelmeztetett: a higiénia is nagyon fontos.
– Mivel a kórokozó cseppfertőzéssel terjed, a gyakori kéz- és arcmosás sokat segíthet a megelőzésben. Ha tehetjük, ilyenkor kerüljük a zsúfolt helyeket – javasolta.

Ha már elkaptuk

Sok mindenre kell odafigyelnünk akkor is, ha már megbetegedtünk.
– Az influenza közönséges esetben, ha amúgy egészséges felnőttekről van szó, néhány nap alatt megszűnik, a szervezet maga győzi le. Többnyire csak tűneti kezelés lehetséges. Ez azonban lényeges, ha a beteg orrfolyással, köhögéssel, torokfájással küzd. Időseknek azonban tanácsos azonnal orvoshoz fordulniuk, a gyerekeket is vigyék el mindenképpen orvoshoz, és a kismamák is kérjék szakember tanácsát. A krónikus betegségben szenvedők veszélyeztetett csoportnak számítanak, mindenképp keressék fel az orvost! Ha a tünetek nem enyhülnek, az egészséges felnőtt embernek is fel kell keresnie az orvost. Az arcüregi, homloktáji fájdalom, a szúró mellkasi fájdalom, illetve a három nap után sem múló láz szövődményekre utalhat – hangsúlyozta az orvos-igazgató.
A lábadozóknak is érdemes néhány tanácsot megfogadniuk:
– Lázat 39 fok alatt nem csillapítunk, mert a láz gyógyító jelenség. 39 fölött azonban már veszélyes, ilyenkor lépni kell. A gyógyulás időszakában pihenjünk, de ne feküdjünk folyamatosan, inkább egy kényelmes fotelben ülve töltsük az időt. Ne feledkezzünk meg a gyakori szellőztetésről sem.