Közélet 2014

Írta:  2014.12.18.
Az év legfontosabb közéleti eseményei időrendben.
A földhivatali bejegyzést követően januárban az önkormányzat lett a Pintér Kálmán Szakrendelő tulajdonosa.

A helyi adók csökkentéséről határozott január 15-i rendkívüli ülésén az önkormányzat képviselő-testülete.

Az önkormányzat döntése alapján a 20 százalékos rezsicsökkentést a kerületi bérlakásokra is kiterjesztették.

Többek között a rezsicsökkentés eredményeit ismertette Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a január 30-i fórumon.

Simon Gábor kerületi MSZP-s országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese mentelmi jogának felfüggesztését kérte február elején a Legfőbb Ügyészség. A Magyar Nemzet leleplezte, hogy a politikus 240 millió forintnyi eltitkolt vagyont parkoltat egy osztrák bankban lévő számláján. Az ügynek –amely természetesen nem zárult még le – köze lehet a kerület előző vezetése által 2008-ban végrehajtott gyanús kötvénykibocsátáshoz.

Az újjászületett Pestszentimrei Közösségi Ház február 4-i átadásával lezárult a Pestszentimre-városközpont megújulása projekt. Az ünnepélyes átadáson részt vett Tarlós István főpolgármester is.

Az önkormányzat ez évi költségvetését február első felében elfogadták.

100 ezer forintról 200 ezerre emelkedtek az önkormányzati intézményekben dolgozók béren kívüli juttatásai a képviselő-testület február 11-i döntése nyomán.

A kerület teljes, 11 milliárd forintos hitelállományát átvállalta az állam márciusban az adósságkonszolidáció jegyében.

Vállalkozói inkubátorházat adtak át március 17-én a Gyömrői úton.

Szűrővizsgálatot tartottak március 22-én a Zsebők Zoltán Szakrendelőben.

Kalandpark nyílt márciusban a Bókay-kertben. A létesítmény nemcsak a szabadidő eltöltésére alkalmas, hanem például ipari alpinisták képzésére is.

Életének 89. évében elhunyt Bodor László Művelődésért-díjas pedagógus, a Piros iskola egykori igazgatója.

Az április 6-án tartott országgyűlési választások eredményeként Kucsák László maradt a kerület országgyűlési képviselője, megelőzve a Kormányváltó Összefogás jelöltjét, Kunhalmi Ágnest. A Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többsége a kerületben április 12-én kihirdetett eredménnyel vált biztossá.

Részt vesz a térfigyelő kamerák hálózatának fejlesztését célzó pályázaton az önkormányzat – így döntött a képviselő-testület az áprilisi 25-i ülésén.

Április 25-én végső búcsút vettek Fonyódi Jánostól, a Bókay iskola egykori igazgatójától, aki nyugdíjazása után az ugyancsak nyugdíjas pedagógusoknak szervezett programokat.

A GeoSEE projekt keretében a geotermikus energia hasznosításáról rendezett nemzetközi konferenciát a XVIII. kerületi és a vecsési önkormányzat április végén.

Speciális járművet adományozott az önkormányzat május 7-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak a dél-pesti feladatok ellátására.

Kerületünkben tartották a Te szedd! akció fővárosi nyitórendezvényét. A május 9–11-i hulladékgyűjtési akció több ezer embert mozdított meg országszerte.

A kerületi rendőrség és tűzoltóság munkájának elismeréseképp a Közalapítvány a XVIII. kerület Közbiztonságáért kuratóriuma májusban átadta a Szent György- és a Szent Flórián-díjat.

81 éves korában elhunyt Zeffer István. A kerülethez kötődő pályafutásának utolsó állomása a Kandó téri iskola volt, amelynek igazgatójaként ment nyugdíjba.

Modern Rába–Volvo buszokkal bővült a kerületben közlekedő buszok állománya.

A rendőrség több mint 800 millió forintos támogatásáról, a Baross utcai körforgalom kiépítéséről és a Kandó téri iskola fejlesztéséről is döntött a képviselő-testület a május 15-i ülésén.

„Koszorútanácsot” hozott létre az önkormányzat az uniós források minél hatékonyabb felhasználására. A grémiumot a kerület határon túli magyarlakta testvérvárosainak vezetői alkotják.

„Nem az erő, hanem az értékek mentén vezetjük a várost, és ez a közösségre, tettvágyra épített szemlélet példátlan méretű beruházásokat és fejlesztéseket eredményezett a XVIII. kerület utóbbi négy évében” – nyilatkozta Ughy Attila polgármester az országgyűlési és az EP-választások után, az önkormányzati választások előtt.

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én koszorúzást tartottak a Hargita téri Fadrusz-keresztnél.

A Fókuszban az energia című szakmai találkozót, amely a Mérlegen az európai uniós források felhasználása (2007–2013) elnevezésű értékelési rendezvénysorozat nyitánya, illetve a XVIII. kerületi önkormányzat által vezetett nemzetközi RE-SEETies program záró hazai rendezvénye volt, június elején tartották.

A felvidéki Szepsivel, a kerület legújabb testvérvárosával június végén írta alá a szerződést az önkormányzat delegációja.

Tovább, 18! elnevezéssel új internetes oldal indult júliusban azzal a céllal, hogy a polgároknak naprakész információik legyenek a kerület életét érintő fontos fejleményekről.

Ingyenes egészségügyi szűrőprogramot szervezett az önkormányzat július első három hetében három helyszínen a 60 évnél idősebb kerületi lakosoknak.

Stratégiai megállapodást kötött a Budapest Airport Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat az infrastrukturális és a turisztikai fejlesztések felgyorsításáról. Az együttműködés élénkítése a kerületet közvetlenül érinti.

A kerület első közösségi kertjét ünnepélyes keretek között adták át augusztus 9-én a Lakatos-lakótelepen.

Garázsvásár nyílt a lőrinci piacon augusztusban. Mindenki olcsón bérelhet itt asztalt.

Augusztus 28-án tartotta utolsó ülését a választások előtt az önkormányzat képviselő-testülete. Egy új támogatási formát szavaztak meg a képviselők a kerületi társasházak számára, döntés született két új műfüves iskolai futballpálya építéséről, és megnövelték a rászoruló főiskolai és egyetemi hallgatók tanulmányi támogatását.

Füzet- illetve írószercsomaggal könnyítette meg az önkormányzat az általános iskolások évkezdését.

INNEN

Szűrőnapot tartottak szeptember 13-án a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban.

Szeptember 15-én birtokba vehették a gyermekek a Napsugár óvoda új tagóvodáját, a Napvirágot.

Megkezdődött a háztatások rákötése Lőrincen a csatornahálózatra. Az ebből az alkalomból rendezett szeptember 26-i ünnepségen Tarlós István főpolgármester is részt vett. Október elejéig már 70 kilométernyi csatornát fektettek le a kerületben a tervezett 94 kilométernyiből.

A repülőtér környéki települések hosszú távú fejlesztését célzó airLED projekt zárókonferenciáját szeptember végén tartották a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A XVIII. kerület vezető partner volt a projektben.

Két csúcstechnológiájú altatógépet adományozott az önkormányzat a dél-pesti kórháznak október elején.

Két Suzuki gépkocsit adott át az önkormányzat október 3-án a XVIII. kerületi Rendőrkapitányságnak, hogy segítse a járőrök munkáját.

A Lakatos-lakótelep fennállásának 50. évfordulója alkalmából október 4-én átadták a Tér-Köz pályázatnak köszönhetően kialakított emlékparkot és agorát. A telep egy 30 fő befogadására alkalmas szociális ellátóhellyel is bővült.

A helyhatósági és a nemzetiségi önkormányzati választásokat október 12-én tartották. A körzetek nagy többségében a Fidesz–KDNP jelöltjei győztek, és Ughy Attila polgármester vezetheti a kerületet a következő, immár ötéves ciklusban is.

Az év elején indult Zöld kerület – Zöld partnerség program zárórendezvényét október 28-án tartották, de az önkormányzat és a civil szféra együttműködése ezzel nem ért véget a környezetvédelemben.

Újraavatták a felújított első világháborús emlékművet november 8-án a kerületi Hősök terén.

Fölényesen nyert Csabafi Róbert a 12-es körzet 63-as szavazókörében november 9-én megismételt választáson.

Három új térfigyelő kamerát telepítettek a Lakatos-lakótelepen a hónap elején.

A Magyarország legszebb konyhakertje mozgalom november 23-i eredményhirdetésén országos díjat kapott a lőrinci Ruszka János. Kerületünk első ízben csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az önkormányzat újonnan megalakult képviselő-testülete ünnepélyes keretek között tette le esküjét november 24-én. A testület első ülésén megválasztották az alpolgármestereket is.