Ajándék facsemeték a Halmi-erdőben

Írta:  2014.12.15.
Adományként kapott facsemetéket ültettek el december elején a Halmi-erdőben a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai.
Adományként kapott facsemetéket ültettek el december elején a Halmi-erdőben a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai. A 10 ezer darab facsemetét az italos kartondobozok gyártásáról ismert Tetra Pak még a június 5-i, Környezetvédelmi Világnap alkalmából adta az parkerdő gazdaság budapesti erdészetének.

A gesztussal a cég az ellenőrzött forrásból származó csomagolóanyagok használatának fontosságára és a környezettudatos vásárlói magatartásra szeretné felhívni a figyelmet.

Megújul az erdő

- A pestszentlőrinci Halmi-erdő az utak és a lakóterületek közelsége miatt erős civilizációs hatásnak van kitéve, és természetes úton nem tud megújulni. Ezért kell beavatkozni – mondta Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének ültetésért felelős erdőgondnoka. – Az adománynak köszönhetően mintegy 3000 őshonos hazai nyárfacsemetét, valamint 7000 akácot tudtunk elültetni. November végén, december elején a föld még nem fagyos, így a kézi ültetést el tudtuk végezni, illetve az új helyre történő átkerülés is ebben az időszakban viseli meg legkevésbé a facsemetéket.

Kovács Ferenc hozzátette, hogy az erdőben kirándulók tavasszal már látni fogják az ajándékba kapott fák rügyfakadását.

A tudatos vásárlásért

A Tetra Pak a faültetés alkalmából kiadott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a környezettudatosság nem jelenti azt, hogy az így készült csomagolótermékek drágábbak lennének a hagyományos, nem környezetbarát csomagolásoknál.
A cég logójával ellátott kartondobozok fa- és papír alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból, valamint egyéb, ellenőrzött forrásból származik.
- Mivel a cégünk által gyártott csomagolás legnagyobb része, több mint 70 százaléka papír, fontosnak tartjuk, hogy annak fa alapanyaga fenntartható forrásból származzon. A nemzetközi Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsának (FSC) emblémája ugyanakkor nem csak arról tanúskodik, hogy a gyártó felelősen gondolkodik, hanem a fogyasztókat is segíti a környezettudatos választásban. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a zöld gondolkodásmód nem kerül többe, hiszen az FSC logóval ellátott, felelős erdőgazdálkodásból származó dobozokért nem kell többet fizetni. A vásárlók egy kis odafigyeléssel is nagyon sokat tehetnek a környezetvédelemért – fogalmazott Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője.
A tejes- és gyümölcsleves dobozokon látható FSC embléma arra is garancia, hogy a csomagolóanyag papír alapanyaga nyomon követhető az előállítás teljes folyamatán keresztül. Magyarországon naponta átlagosan 1,9 millió tejes és italos kartondobozt vásárolunk. Tudatos döntéssel a hétköznapokban is sokat tehetünk a felelős erdőgazdálkodások támogatásáért.