Ughy javaslatára tárgyalnak az útdíjakról

Írta:  2014.12.12.
Az eddigi úthasználati gyakorlat távol tartotta a várostól a teherforgalmat, véli Ughy Attila polgármester, akinek javaslatára Tarlós István hétfőn összehívja a polgármesteri kerekasztalt.

Hétfő délután a Főpolgármesteri Hivatalban várja szakmai egyeztetésre Tarlós István főpolgármester a kerületek polgármestereit, hogy egyeztessenek az M0-ás körgyűrű és az autópályák budapesti bevezető szakaszain bevezetendő útdíj témakörében. Az útdíj hatásait és következményeit felmérő és vizsgáló Polgármesteri Körasztal megalapítását és összehívását Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere kezdeményezte péntek reggeli probléma-felvető, a Facebookon is közzétett nyílt levelében.
A polgármester javaslatával arra a bejelentésre reagált, amely szerint januártól a fővárost elkerülő M0 körgyűrű több szakasza is fizetőssé válna, és ezzel párhuzamosan díjkötelessé válnának a gyűrűre csatlakozó, eddig térítésmentesen használt autópálya-szakaszok is. A díjfizetési kötelezettség minden járműkategóriát érintene a kormány terve szerint. Nem nehéz megjósolni, hogy a rendszer ilyetén átalakítása arra ösztönözne velemennyi autóst, hogy kerülőutakat keressen a peremkerületek úthálózatában.

− Megítélésem szerint az eddigi úthasználati gyakorlat jól szolgálta azt a célt, hogy a Budapestet célzó, vagy a Budapestet érintő teherforgalmat a városhatáron kívül tartsuk, és igyekezzünk megvédeni a városon, városrészeken belüli utcákat és utakat. Mivel a XVIII. kerület hasonló problémákkal küzd, mint a külvárosi kerületek javarésze (az úthálózati elemek elégtelen kapacitása, azok leromlott állapota, a csomópontok hiánya, a P+R parkolók korlátozott kapacitása), nem vagyok biztos abban, hogy az intézkedés az egyéni közlekedés visszaszorítását és a közösségi közlekedésben részt vevők számának gyarapodását szolgálná. Azt gondolom, hogy ez csak abban az esetben történhetne meg, ha az összes, közlekedésfejlesztési kérdéskört együtt és egyszerre vizsgálnánk meg, és alakítanánk ki jól és hatékonyan használható koncepciót” – véli Ughy Attila, aki hozzátette: a tervnek rengeteg olyan – előre nem kalkulált, vagy fel nem mért – hatásai lehetnek a peremkerületekre, amelyek nem kívánatosak, és az ott élők mindennapjait alapjaiban nehezítik és keserítik meg. - A környezetterhelés, a kerület belső útjaira áttevődő forgalom megnövekedése mind-mind olyan előre sejthető probléma, amelyek ellen polgármesterként és magánemberként is felemelem a szavam.
Tarlós István már péntek délután megkezdte az egyeztetéseket a meghívott polgármesterekkel arról, hogy a hétfői találkozón milyen idő- és munkarendben vegyék sorra az útdíj kapcsán felmerült problémákat.