25 éves a Havanna heti piac

Írta:  2014.09.28.
Huszonöt éve nyílt meg a heti piac a Havanna lakótelepen. Ebből az alkalomból szeptember 27-i piacnapon Ughy Attila polgármester felkereste az árusokat és egy-egy jubileumi kötényt adott át nekik.
Hámorszky András elsők között költözött a Havanna lakótelepre. Miután akkoriban nem lehetett olcsón gyümölcsöt kapni a környéken, megszervezte, hogy őstermelői áron almát áruljanak a lakótelepi csemegebolttal szemben található szabad területen. A siker nem maradt el.

– Amikor láttuk, hogy a környékbeli lakosok körében nagy igény van zöldségre, gyümölcsre és alapvető élelmiszerekre, engedélyt kértünk árusításra a Kondor Béla sétányon – beszélt a kezdetekről Hámorszky. – Rövid idő után ezt az árusítóhelyet is kinőttük, ezért beadtuk helyfoglalási kérelmünket a Baross utcai szabad területre a XVIII. kerületi tanácshoz. Amikor megkaptuk az engedélyt, ott szerveztük tovább az őstermelői árusítást.

András ma már csupán havannatelepi lakosként és vásárlóként kíséri figyelemmel a heti vásár működését és megjegyezte, hogy több olyan eladó is található a piacon, aki a Budapesti Nagybani Piacon szerzi be áruját, és itt adja tovább.
Zámbó Imre mezőgazdasági szakközépiskolában kertészetet, mezőgazdasági ismereteket, állattenyésztést tanít, emellett hétszáz őszibarack- és almafát, valamint száz szilvafát gondoz saját gazdaságában, Jánoshalmán. A gazdálkodó korábban Kispesten árusított, azonban 14 éve a Havanna lakótelepi heti piacra hozza el a termékeit.

Fazekas Józsefné immár 25 éve a szomszédos Vecsésről jön káposztát, savanyúságot és szezonális zöldségeket eladni. Most is többféle savanyúságot, burgonyát és gyalult tököt kínált a vevőinek. Először a kispesti, Ady Endre utcai piacon árusított, amikor az megszűnt, akkor nyílt meg a Havanna lakótelepen a heti piac. Ide jött és azóta itt „ragadt”. Jól érzi itt magát, ismerik őt a vevők, és ő is azokat.
A vásárlók közül is többen megfogalmazták, hogy mennyire meg vannak elégedve „Marika nénivel”, „Józsi bácsival”, mert mindig szép, friss az áruja és emellett udvarias, mindenkihez van egy jó szava. Megkérdezi, hogy van az unoka, hogy van a család… Egyszóval, családias itt a hangulat.