Megkezdődött a 2023. évi kerti zöldhulladék-begyűjtés Budapesten

2023.03.14.

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai az időjárás tavasziasra fordulásával a napokban megkezdték a főváros tizenkilenc zöldövezetes kerületében a kerti zöldhulladék járatrendszerű elszállítását. Az FKF logóval és „Kerti zöldhulladékgyűjtő-zsák” felirattal ellátott zsákokban kihelyezett zöldhulladékot meghatározott napokon szállítja el a Társaság Budapesten.

Az így begyűjtött zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék vagy hulladéklerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természet körforgásába.

Az FKF a zöldhulladékot a https://www.fkf.hu/kerti-zoldhulladek-korzetek-xviii-kerulet feltüntetett, az adott szolgáltatási körzetre vonatkozó napon szállítja el. Kérik a lakosságot, hogy a zöldhulladékot:

  • csak a lakókörzetükre érvényes elszállítási napon,
  • legkésőbb reggel 5 óráig,
  • a gyűjtőjárművekkel megközelíthető, az ingatlan előtti jól látható helyre helyezzék ki.

A Társaság további kérései a kerttulajdonosokhoz:

  • FKF logós zöldhulladékgyűjtő-zsák: A zöldhulladékot (lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom) bezsákolva helyezzék ki az ingatlan elé az FKF logójával ellátott KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK feliratú, lebomló hulladékgyűjtő zsákokban. A Társaság az egyéb zsákokban, vagy ömlesztve kihelyezett zöldhulladékot nem szállítja el.
  • Faágak: A maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve helyezzék ki a zsákok mellé. Az ennél vastagabb ágakat nem szállítják el.
  • Lebomló anyagú zsákok: A zsákok szavatossági ideje – lebomló anyagukból adódóan – rövidebb, ezért javasolják, hogy a megvásárlás után azokat mielőbb használják fel. Amennyiben minőségi problémát tapasztalnak, a vásárlás helyén a vásárlást igazoló blokk ellenében a hibás terméket a forgalmazó kicseréli.
  • Kizárólag kerti zöldhulladék: A begyűjtött zöldhulladékból komposztálási technológiával minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyag készül, ezért nagyon fontos a hulladék tisztasága. Ügyeljenek arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön. Amennyiben az FKF munkatársai a gyűjtőzsákokban háztartási hulladékot, építési törmeléket, földet, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el.

A zöldhulladékos zsákok megvásárolhatók több helyen, többek közt 18 darab lakossági hulladékudvarban ( https://www.fkf.hu/jelenleg-nyitva-tarto-vagy-hamarosan-megnyito-hulladekudvarok-elerhetosegei-nyitvatartasa-es-egyeb-fontos-informaciok ), továbbá a szerződött forgalmazóknál (https://www.fkf.hu/zoldhulladekgyujto-zsakot-arusito-parntereink-2022 )

A zöldhulladékgyűjtő-zsákok aktuális elérhetőségével kapcsolatos információkat az FKF a weboldalán (www.fkf.hu) folyamatosan frissíti, ezért kérik, hogy azok beszerzésének lehetőségével kapcsolatban elsődlegesen ott tájékozódjanak.

(Fotó: Budapesti Közművek)