Zsebtolvajok és besurranók

Írta:  2014.08.12.
Mire figyeljünk nyáron? Rendőri tanácsok a szezonális bűncselekmények elkerülésére.
A közelmúltban sorra vettük, melyek azok a jellemzően nyári veszélyforrások, amelyeket gyermekeinknek feltétlenül el kell kerülniük. Most következzen egy csokorra való szezonális bűncselekmény. Potyondi István rendőr alezredes, a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője ad megfontolásra érdemes tanácsokat.

Nem minden arany, ami fénylik

Az idősebbek gyakran esnek ékszerlopás áldozatául. Nem ritka, hogy a nyílt utcán, fényes nappal tépik le a nyakláncukat, fülbevalójukat. Nyilván elsősorban a gyengébbik nem az elszenvedője ezeknek e bűncselekményeknek. Általában akkor éri őket támadás, amikor két kezük foglalt, például a piacról viszik haza a vásároltakat. Szintén gyakori, hogy a tömegközlekedési járművekre fel- vagy leszállás közben szabadítják meg ékszereiktől a hölgyeket. Az elkövetők jellemzően a fiatalabb korosztályból kerülnek ki. Tavaly elfogtak egy „specialistát”, aki görkorcsolyával menekült a helyszínről, idén kerékpáros bűnöző tűnt fel, de látva a hatóság intézkedéseit, hamarosan odébbállt a kerületből.

Rendőrségi módszerekkel ezt a bűncselekménytípust nem lehet megelőzni, mindenkinek magának kell meggondolnia, mikor veszi fel az ékszereit, és mikor hagyja otthon azokat.

Mi minden fér el a zsebben?

A nyárra jellemző, hogy minél kevesebb ruhadarabot öltünk magunkra, s gyakorta táskát sem viszünk magunkkal. Ilyenkor lehetőleg ne feltűnő helyre tegyük az iratainkat, a pénztárcánkat. Megoldás lehet az övtáska, zsúfolt buszon, villamoson pedig tartsuk a kezünkben az értékeinket, iratainkat. Hasonlóan eredményes a nyakba akasztható kistáska, amelyet póló alatt viselhetünk. Ugyanakkor nem célszerű összes iratunkat egy helyen tartani. Ha nagyobb összeget veszünk magunkhoz, azt is feltétlenül osszuk szét több zsebben!

Besurranás

Kánikulában, amit csak tudunk, ajtót, ablakot nyitva tartunk. A bűnözők éjszaka járják az utcákat, keresve, hova tudnak besurranni. Nem is gondolnánk, milyen valószínűtlenül kis helyen képesek bejutni a lakásba. Ez a veszély a kertes házak lakóit fenyegeti, ám nincsenek biztonságban a lakótelepiek sem. Az első két szintig tart a betörők bátorsága, de akad, aki a tetőről ereszkedik alá.
A besurranó tolvajok rövid ideig tartózkodnak a lakásban. Általában az előszobáig mennek, s ott összeszedik a mobilokat, pénztárcákat, táskákat. Kertes házaknál az ablakon beugró bűnöző akár a nagyszobából is lophat. Megelőzésként használjunk rácsot, kivághatatlan szúnyoghálót.