Ami jó a repülőtérnek, az jó a kerületnek

Írta:  2014.08.01.
A reptér és térsége infrastrukturális fejlesztését tűzte ki célul stratágiai megállapodásában a Főváros és a Budapest Airport.
A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta azt a dokumentumot, amely a Budapest Airport és a Fővárosi Önkormányzat közötti együttműködést fogalmazza meg. Ennek alapján Budapest és az ország legfontosabb nemzetközi légikikötője az eddiginél szorosabbra fűzi kapcsolatait a főváros érdekében. Tarlós István főpolgármester és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elsősorban a város, a régió és az ország érdekeit szolgáló infrastrukturális és turisztikai fejlesztések felgyorsítása érdekében állapodott meg. Mindez pedig jó hír kerületünknek. Mint Lévai István Zoltán alpolgármester fogalmazott: „A nemzetgazdasági érdek egybe esik Pestszentlőrinc-Pestszentimre érdekével repülőtér ügyében.”

A Budapest Airport és a főváros stratégiai megállapodásának lényege, hogy a nyilvánvaló közös érdekek mentén - a „Budapest 2030” Hosszú Távú Városfejlesztési Koncepció céljaival összhangban - mindent megtesznek a főváros, a térség és a repülőtér infrastruktúrájának fejlesztéséért valamint a Budapestet és az országot érintő turisztikai fejlesztések megvalósításáért. Olvasható a repülőtér közleményében.
– Az infrastrukturális beruházások nagyban javítják majd a kerületben élők közlekedési lehetőségeit, legyen akár közösségi közlekedést, avagy az úthálózatot érintő – hangsúlyozza Lévai István Zoltán.

Új repülő járatok – környékbeli fejlesztések

Együttműködést terveznek a felek a Budapestről induló új repülő járatokhoz kapcsolódó fejlesztésekben is. Ennek érdekében közösen szorgalmazzák új járatok beindítását felhasználva a főváros értékes és egyre bővülő nemzetközi és testvérvárosi kapcsolatait. Áll a sajtóközleményben.

Az egyre szorosabbá váló együttműködés számos területen kézzel fogható eredményeket hozott. Így például a Budapest Airport és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hónapok óta közösen emelte a repülőtéren nyújtott tömegközlekedési szolgáltatások színvonalát. Ennek részeként a Budapestre érkező utasokat külön információs pult segíti a BKK szolgáltatásainak igénybevételekor. A főváros és a repülőtér pedig együtt nyújtott be pályázatot a 2020-as Labdarúgó Európa Bajnokság bizonyos mérkőzéseinek itthoni megrendezésére.

– A kerület nagyon fontosnak tartja a repülőtérnek és környékének fejlesztését. A nemzetgazdasági érdek egybe esik Pestszentlőrinc-Pestszentimre érdekével repülőtér ügyében. A fejlesztések új munkahelyeket teremtenek, amelyeket az itt élők tölthetnek be – így az alpolgármester.

Budapest-márka

A sajtóközlemény kitér a Budapest Airport és a főváros turisztikai és kulturális programok terén tervezett együttműködésére. Ennek keretében közös programot dolgoznak ki különböző találkozók, konferenciák és kiállítások Budapestre csábítására, illetve a „Budapest-márka” bevezetésére, terjesztésére. Szintén együttműködnek majd a vállalkozások számára kedvező környezet kialakításában, valamint az ezt támogató város-marketingben.

Kerületi és reptéri közös pályázatok

A megállapodás fontos eleme, hogy a főváros és a repülőtér közösen indulnak olyan nemzetközi vagy hazai pályázatokon, amelyek a repülőtér térségének gazdaság-fejlesztését, és a teljes dél-pesti régió területi fejlesztését szolgálják.

– Eddig is több projektben dolgoztunk együtt, gazdaságélénkítő programjainkba is bevontuk, a jövőben pedig igyekszünk bevonni a repteret nemzetközi projektjeinkbe – emlékeztet Lévai István Zoltán.
Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója úgy fogalmaz: a fővárossal folytatott kapcsolataikat eddig is a bizalmi együttműködés és nyitottság jellemezte. A megállapodással még magasabb szintre lép ez a szoros partnerség, amely a főváros, a régió és az egész magyar gazdaság hasznára válhat, hozzájárulva ezzel az ország és Budapest további sikereihez.
– A repülőtér kerületünk legnagyobb adófizetője, így minden további logisztikai fejlesztésből természetesen csak profitálhatunk – hangsúlyozza Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere.