Tárlat a szálló por csökkentéséért

Írta:  2014.02.20.
A részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról nyílt vándorkiállítás február 18-án a Kondor Béla Közösségi Házban.
A részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról nyílt vándorkiállítás február 18-án a Kondor Béla Közösségi Házban. A tárlatot rendező Levegő Munkacsoport az úgynevezett kisméretű szálló por csökkentését célzó ágazatközi intézkedési program fontosságát mutatja be a képviselőknek és az érdeklődőknek annak érdekében, hogy elősegítsék a program végrehajtását.

A szálló por, más néven részecskeszennyezés (PM10) fő forrása a közlekedés, ezen belül főként a dízeljárművek, valamint a fa- és szénfűtés, az ipari tevékenység, a tarló- és avarégetés, illetve az egyéb illegális égetés. Mindezek súlyosan károsítják a környezetünket és persze az egészségünket is. Naponta 15 ezer liter levegőt forgatunk meg a tüdőnkben, miközben rengeteg veszélyes anyagot szívunk be.
– Hazánkban évente mintegy 16 ezer ember hal meg a részecske-légszennyezés miatt – hangsúlyozta Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse. – A részecskeszennyezés is felelős többek között a szív- és érrendszeri, a légúti és a daganatos betegségekért.

A Levegő Munkacsoport számításai szerint Magyarországon évente több mint 300 milliárd forintot takaríthatnának meg az autósok, ha a jelenleginél jóval szigorúbb sebességkorlátozásokat vezetne be a kormány. Egyúttal mintegy 20 százalékkal mérséklődhetne a közlekedési eszközök szennyezőanyag-kibocsátása.

Az egészségkárosító szálló por csökkentésének lehetőségei című kiállítás megrendezését a XVIII. kerületi önkormányzat támogatta annak érdekében, hogy a helyi lakosság tájékozódjon arról, milyen sokrétű feladat a szállópor-szennyezés visszaszorítása, és mit tehetnek a lakosok ennek érdekében. Ilyen lehetőség a tömegközlekedés és a kerékpár használata az egyéni gépjármű-közlekedés helyett, akárcsak az energiafelhasználás csökkentése az épületekben. Nagyon fontos, hogy a lakosság olyan anyagokkal és olyan módokon fűtsön, amelyek alacsony porkibocsátással járnak. Sajnos a családi házas övezetekben – anyagi okokból – sokan mindenféle hulladékot elégetnek a kályhában, a kazánban, például műanyag palackot is, ami szennyezi a környezetet, és rendkívül ártalmas az egészségre.
A március 7-ig megtekinthető vándorkiállítást Vargha Márton és Lévai István Zoltán alpolgármester nyitotta meg.