Tájékoztató az óriás tőrösdarázsról

2023.05.30.

 

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében felhívja a figyelmet rá, hogy ezek a félelmetesnek tűnő állatok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, viszont biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is.

Irtásuk nemcsak ártalmatlanságuk miatt, de azért is problémás, mert az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke egyedenként 50 ezer forint. Elpusztításukkal éppen ezért akár több éves börtönbüntetést is kockáztat az elkövető.

Óriás tőrösdarázs: r1556389858426 l

A tőrösdarázs fajok egyiket sem számít kártevőnek, nem támadnak, ártalmat nem okoznak.

Egy rövid videó róluk: https://www.youtube.com/watch?v=F0PE9mvS7bc
Egy kiváló ismertető anyag: http://www.mme.hu/ne-feljunk-torosdarazsaktol

Ennek a rovarcsaládnak a tagjai nagy termetűek és látványos megjelenésűek, legnagyobb európai faja, az óriás tőrösdarázs egyben kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja is.

Tapasztalataink szerint ez a tőrösdarázs aktivitás kizárólag május és június eleje között tapasztalható. Ha a lárvákba való petézés megtörténik, a tőrösdarazsak is eltűnnek. Nyár derekán már nem találkozunk velük tömegesen.

Ezek a rovarok nem tévesztendőek össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsal. A tőrösdarazsaknak is van fullánkja, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják.

Lódarázs: Vespa crabro germana 05

A tőrösdarazsak parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük. Megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogárpajorokat, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát. Nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú, rovarok elleni védelmének.

Ne féljünk tehát a májustól a nyár végéig tömegesen feltűnő tőrösdarazsaktól! Ha idegenkedünk a rovaroktól, nyugodtan menjünk tovább, de ha természetbúvárként olyan szerencsében van részünk, hogy láthatunk egy ilyen “rajzást”, érdemes leülni a közelben, és megfigyelni ezeknek a fogyatkozó és érdekes óriásoknak az életét.

 

Források:

MME

www.agrohydro.hu - Majer Nándor egészségügyi gázmester