A kerület jó hírét viszik a fesztiválok

Írta:  2013.09.30.
Októberi körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, miként látják az önkormányzati képviselő-testület ellenzéki politikusai: segítik-e a fesztiválok a kerületi közösségek kialakulását, és a rendezvények érezhetően jó hírét viszik-e Pestszentőrinc-Pestszentimrének?
A nyár vége és az ősz első fele a fesztiválok időszaka a XVIII. kerületben is. Évről évre egyre több program várja az itt élőket és a vendégségbe érkezőket. Októberi körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, miként látják az önkormányzati képviselő-testület ellenzéki politikusai: segítik-e a fesztiválok a kerületi közösségek kialakulását, és a rendezvények érezhetően jó hírét viszik-e Pestszentőrinc-Pestszentimrének?

Gönczöl András: „Fesztiválpárti vagyok”

– Úgy vagyok a fesztiválokkal, mint a gyerekek a Túró Rudival. Ritka az a kisgyerek, aki nem szereti ezt az édességet, én pedig a fesztiválokat szeretem legalább ennyire.

A független képviselő kiemelte, hogy a fesztiválok ingyenes jellege sokat segít abban, hogy olyan emberek is igényes kulturális programokhoz jussanak, akik egyébként nem engedhetik ezt meg maguknak.
– Nem tudom, mennyibe kerül egy jegy például valamelyik népszerű zenekarra a sportarénában, de gyanítom, hogy sok ezer forint, nem beszélve arról, ha egy egész család menne el egy koncertre.
Gönczöl András hozzátette, hogy örülne egy olyan többnapos zenei programnak, amely országosan is ismertté tehetné a kerületet.
– Egy három-négy napos rendezvényre gondolok, amelynek elsődleges célközönsége a 35 és 60 év közötti korosztály, amelynek képviselői szívesen nosztalgiáznak, így a 70-es, 80-as, 90-es évek előadóit, zenekarait lehetne meghívni egy ilyen fesztiválra.
A helyi politikus szerint kimondottan jó, hogy egy-egy zenei rendezvény több műfajnak is teret ad. A koncertek általában magas színvonalúak, és a népzenétől, a komolyzenétől a nótán és az operetten át egészen a populáris vagy éppen a rockzenéig mindent hallhatunk.
– A kerület lélekszáma is kedvez a fesztiváloknak, mert minden műfajnak megvan itt a megfelelő létszámú közössége.
A képviselő úgy véli, érdemes volna a dél-pesti kerületekben egymás fesztiváljait népszerűsíteni, mert ezek a fesztiválok nem konkurálnak egymással, hiszen a tematikájuk és a műsorok összetétele is eltérő. Ily módon beindulhatna egy „fesztiváli szomszédolás”.
– Szeretném hangsúlyozni, szinte már az unalomig, hogy a kerületi fesztiváloknak az összehozó és összetartó erejük sem elhanyagolható, egyre önzőbb és bolondabb világunkban egy-egy közös koccintás vagy akár „csápolás” csodákra lehet képes.

Petrovai László: „Működjön a civil kurázsi”

A Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló független képviselő szerint egyértelmű igennel lehet válaszolni a feltett kérdésekre.

– A különböző kulturális, szabadidő- és sportrendezvények fontosak a kerület életében. Segítenek elfeledni a mindennapok gondjait, felüdülést, kikapcsolódást nyújtanak, sőt ezen túlmutató értékeik is vannak. Egy-egy jól megszervezett rendezvény tömegeket mozgat meg, s ezzel lehetőséget ad a kerületi lakosoknak az olyan találkozásra, amikor nem csak elrohannak egymás mellett. Ilyenkor összemosolygunk, s akár ismeretlenül is szóba elegyedünk egymással egy apró történés, egy közösen megélt emlékezetes momentum kapcsán. Ezek fontos dolgok. Oldják a napi robot vagy éppen a hasznos tevékenység hiánya miatti elhidegülést. Egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet üzenetét hozzák. Azok a rendezvények, amelyeken kisebb, egymást jól ismerő közösségek vesznek részt, nyilvánvalóan segítenek e közösségek összekovácsolásában, míg a tematikus vagy adott helyhez kötődő fesztiváloknak a lokálpatriotizmus, a helyi identitás erősítésében van fontos szerepük.
Petrovai László szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a XVIII. kerületi rendezvényekre érkeznek vendégek a város, az ország, sőt Európa más tájairól is – elsősorban a testvérvárosokból. 
– Ezért minden sikeres rendezvény öregbíti lakóhelyünk jó hírét, vendégeink hírt adnak azokról saját környezetükben. Ellenzéki képviselőként sem annyira kritizálni szeretnék, mint inkább rávilágítani a továbbra is előttünk álló közös munka fontosabb elemeire. Úgy vélem, hosszú távon tarthatatlan a Bókay-kert tömegrendezvényekre történő igénybevétele. Kell találnunk olyan helyet a kerületben, ahol azok a nagy zajjal és jelentős környezeti terheléssel járó rendezvények is lebonyolíthatók, amelyek után a kert szinte egy elhagyott csatatér képét mutatja. Az önkormányzat a nyáron a lakosság véleményét kérte a kert jövőbeni sorsával kapcsolatban. Kíváncsian várom, milyen fejlesztési elképzelések körvonalazódnak ennek eredményeképp. Ehhez kapcsolódóan felhívom a mostani vezetés figyelmét egy, a korábbi önkormányzati ciklusban folytatott „jó gyakorlat” hiányára. Egy-egy fesztivál, ahol sok, nagyon különböző érdekű és gondolkodású kerületi lakos jön össze, jó alkalom a közösségi vélemények gyűjtésére. Jobb, mint egy célzott lakossági fórum vagy közvélemény-kutatás. Az előző vezetés e munkával profi céget bízott meg, amely tapasztalataim szerint jó munkát végzett: saját helyszínen érdekes, interaktív programokat szervezett az adott rendezvény keretében, s ezzel számos jó, valóságos igényeken alapuló ötletet tudott adni a kerület vezetőségének. Ezt a munkát nem lehet azzal helyettesíteni, hogy „helyi politikusaink beszélgetésre várják sátrukhoz a kerület lakóit”.
A képviselő abban bízik, hogy a különböző kerületi rendezvényeken egymásra találó, illetve még jobban összekovácsolódó társaságokban, kis közösségekben működni kezd a „civil kurázsi”.
– Az egymással folytatott kötetlen párbeszédekben közéleti kérdések is napirendre kerülnek, az érintettek idővel önálló programok szervezésébe kezdenek, s ki tudja, talán egy-egy ilyenből születik majd egy újabb kerületi rendezvény, fesztivál. Sok sikert hozzá mindannyiunknak!

Kőrös Péter: „Részben megtartott hagyományok”

Az MSZP önkormányzati frakciójának vezetője kiemelte, hogy kerületünkben régi hagyománya van a rendezvényeknek.

– A kerület vezetősége mindig is tisztában volt az ilyen események fontosságával. Ennek több oka is van. Egyrészt a kerület jó hírnevéhez mindenképpen hozzájárulnak a színvonalas programok. Mindannyian emlékszünk e terület vitathatatlanul első letéteményesére, a Szeptemberfesztre, amely egy helyi lokálpatriótának, Gaál Gábornak köszönhetően innen kiindulva vált a főváros egyik legrangosabb gasztronómiai eseményévé.
A képviselő úgy véli, másrészt kerületünk speciális helyzete sem elhanyagolható szempont.
– Amíg a belvárosban lakó polgárok közelében a főváros és az állam által fenntartott színházak és közparkok találhatók, addig az olyan külső kerületekben, mint a miénk is, kizárólag az önkormányzatok látják el ezt a feladatot. Ennek szellemében teltek az elmúlt évek. Elég, ha csak arra utalok, hogy Budapesten szinte egyedüli önkormányzatként három művelődési házat is fenntartunk. Ezek az intézmények számtalan színvonalas programot kínálnak az itt élőknek. Szerencsére kerületünk jelenlegi vezetősége ezen a területen tovább haladt a Mester László által lefektetett úton. Mindenképpen dicséretet érdemel, hogy több új rendezvény meghonosításával is kísérleteznek, még ha ezek sikeressége több esetben kérdéses is. Az alacsony érdeklődés mellett megtartott programok egyik legnyilvánvalóbb jele az, hogy a rendezvényekről szóló önkormányzati híradásokban ritkán látni fotót a résztvevőkről.
Kőrös Péter szerint a részbeni sikertelenség több okra vezethető vissza.
– Az egyik az, hogy a rendezvények egy része tartalmilag kiürült. Ezeket biztosan át kell majd gondolni a jövőben. A másik ok, hogy míg korábban a kerületi rendezvényeket az önkormányzat saját maga rendezte, helyi vállalkozók bevonásával, addig ma a zömében nem a kerületben élő felelősök a helyi viszonyokat és embereket egyáltalán nem ismerő külső vállalkozók bevonásával szervezik azokat. Mi, szocialisták, azt mondjuk, hogy a kerületet vissza fogjuk adni a kerületieknek. A jövő évtől az itt élők véleményének figyelembevételével, igényeiket meghallgatva fogjuk a rendezvényeket tovább gondozni, és ha kell, bátran újragondolni. A célunk az, hogy – tiszteletben tartva a kerület hagyományait – jobban kihasználjuk a kiváló adottságokat, folyamatosan változó, színes programokat kínálva az idősebb és a fiatalabb korosztályoknak, a családoknak és a sportot szeretőknek egyaránt.