Elkészült, megszépült, átadták

2021.06.08.

Szép számmal gyűltek össze érdeklődők a Herrich-Kiss Villa verandájának az átadásán, aminek a felújítása nemrég fejeződött be. A villa Pestszentlőrinc egyik legrégebbi, egyben ikonikus épülete is. Az átadáson a nemzeti színű szalagot Kunhalmi Ágnes, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere és Somody László alpolgármester közösen vágták át.

 

received 962293134620961Heilauf Zsuzsanna, a villában működő Tomory Lajos Múzeum vezetője egy kis interaktív előadással mutatta be az épület történetét, és mindenkinek megköszönte a munkáját, továbbá a felújítás során nyújtott támogatását.  

Szaniszló Sándor beszédében méltatta az épületet.

- Rendkívül büszkék vagyunk erre az épületre, hiszen ez kerületünk egyik legpatinásabb épülete, és a kerület történetét magában hordozó épületről van szó. Nagyon örülünk annak, hogy egy igazi közösségi helyszínné tudjuk varázsolni a mai naptól ezt az intézményt, köszönöm a Főváros támogatását, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a beruházás – fejezte ki köszönetét Szaniszló.

Budapest főpolgármestere a közösség és hagyományok szerepére fektette a hangsúlyt a köszöntőjében.

- Óriási felelősséget ró minden helyi közösségre, hogy megőrizze a maga identitását ebben az egyneművé váló világban. Ez a veranda itt arról szól, hogy azok a közösségek, amelyekre rá van bízva egy történelmi hagyomány és egy közösség jövője is, rajtuk nagy felelősség van. Ezt a felelősséget ilyen látszólag apró dolgokkal kell beteljesíteni, de azt gondolom, hogy ezek az apró dolgok éppen ezért különösen fontosak – összegezte beszédében Karácsony Gergely.

A felújítás fővárosi és XVIII. kerületi forrásokból valósult meg, 50-50 százalékos arányban járultak hozzá a költségekhez.