Információk az oltások szervezésével és menetével kapcsolatban

2021.03.12.

 

Tisztelt XVIII. kerületi lakosok!

 

Az oltás szervezésével és menetével összefüggő kérdéseik alapján összegyűjtöttünk néhány fontos információt Önöknek

az alábbi linkekről:

https://vakcinainfo.gov.hu/az-oltas-menete

https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok

 

Javasoljuk, hogy kérdéseiket, kéréseiket a lenti tájékoztató szerint továbbítsák az illetékes szervezet felé.

 

Az oltás ingyenes és önkéntes, valamint regisztrációhoz kötött:

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

A regisztráció folyamatos.

 

A védőoltás beadása a NEAK és a megyei oltási bizottságok által kidolgozott oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon. Erről további tájékoztatást az alábbi elérhetőségek valamelyik kaphatnak:

https://vakcinainfo.gov.hu/elerhetoseg

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/rolunk/elerhetoseg/az_intezmeny_elerhetosege.html

 

Jelenleg a várandós nőknek, illetve a gyermekeknek, az oltás nem javasolt.

 

Az oltások ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg.

 

Hány ember és hol kapja meg most az oltást?

Azt, hogy hetente hány ember oltását tudják megszervezni a háziorvosok, az aktuálisan rendelkezésre álló vakcina mennyisége határozza meg. A háziorvosok a heti feladataikat (köztük a regisztráltak listáját) és az eloltható vakcinák számáról, fajtájáról szóló tudnivalókat a NEAK-tól és a megyei oltási bizottságoktól kapják meg.

 

Ki értesíti az oltandókat?

Jelenleg a háziorvos értesíti a praxisához tartozó oltandókat, hogy ki és mikor számíthat az oltásra. Ez egyes a XVIII. kerületben működő felnőtt háziorvosi praxisok esetében – amennyiben erre igény merül fel – a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Polgármesteri Hivatal köztisztviselői közreműködésével zajlik. A háziorvos dönt arról is, hogy az oltásra jelentkezett oltható vagy nem oltható (pl.: akut lázas betegség esetén későbbre kell halasztani a védőoltást).

 

Hogyan zajlik az oltás?

Az oltóorvos az oltást megelőzően kikérdezi az oltandó személyt.

Az oltás kapcsán néhány dokumentumot ki kell tölteni, pl. hozzájárulási nyilatkozatot https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf .

Az oltást a felkarba adják. Az oltást követően legalább 15-30 percig a védőoltásban részesülteket meg kell figyelni, hogy esetleg fellép-e nála oltási reakció.

Az első oltás során közlik a második oltás időpontját is. Az oltásemlékeztető kártyán a védőoltás nevét és gyártási tételszámát az oltóhelyen egyértelműen fel kell tüntetni. A kártyát a második adag beadásakor az oltandó személynek magával kell vinnie, és a továbbiakban meg kell őriznie!

  • Február elején elkezdődött és jelenleg is tart a védőoltásra regisztrált legidősebb regisztráltak oltása. Őket a háziorvosok értesítik a Budapest Főváros Kormányhivatala által megküldött névlista alapján. A háziorvosok ebben a kategóriában a praxisokhoz tartozó legidősebbektől indulnak életkor alapján lefelé. A beadható oltásokat nagyban korlátozza jelenleg a rendelkezésre álló vakcina. Az idős ember olthatóságáról a háziorvos dönt. A 60 év felettiek regisztrációjáról tájékoztatást a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága tud adni az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Telefonszám:06-80-204-884, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Negyedik körben, február 10-én elkezdődött és ma is tart a 60 év alatti krónikus betegek oltása.

 

Vissza lehet utasítani az oltást, a vakcinát?

Az oltás önkéntes, senki sem kötelezett a védőoltásra. Az oltást megelőzően az oltandónak mindig ki kell tölteni egy hozzájáruló nyilatkozatot.