Tervezetten és szakértelemmel gondozzák a kerületi erdőket

2021.02.11.

Kiemelt figyelmet fordítanak a juharok és kőrisek megtartására, illetve a tölgyféléknek is optimális életkörnyezetet próbálnak biztosítani az erdőgazdálkodó társaság munkatársai.

A XVIII. kerületi erdőket Pilisi Parkerdő Zrt. gondozza, és az általuk elvégezhető fakitermelési munkákat a független erdészeti hatóság által készített, rendeletben rögzített, 10 évre szóló erdőterv határozza meg. A Pilisi Parkerdő Zrt. az érvényes erdőterv alapján végzi szakmai tevékenységét a kerületi erdőkben is.

Miért jó az erdőnek, hogy fákat vágnak ki, illetve nyesnek benne?

Az elöregedett akácok kivétele mellett ilyenkor a fiatal állományokat is válogatják, és ezzel az egészséges fák növekedését segítik. Jelenleg ez történik a Péterhalmi-erdőben a tornapálya mentén, és az említett munkáknak a további kiemelt célja az is, hogy a helyben kelt juharok és kőrisek megmaradjanak, jobban növekedhessenek.

Hogyan támogathatjuk a tölgyfélék és a szürkenyár fejlődését?

Az erdőn belüli kezeléssel, nyeséssel nagyobb növőteret kapnak az életerős kocsányos- és csertölgyek. Az utánpótlást jelentő kis fák között a kőrisek mellet remélhetőleg hamarosan megjelennek a tölgyfélék is a több fény hatására. Ilyen típusú erdészeti munkálatokkal a Péterhalmi-erdő Határ utcához közeli részén találkozhatunk. További három részén végeznek hasonló munkálatokat a Péterhalmi-erdőben, de azokon a részeken a szürkenyárfák és akácok jobb fejlődéséről szeretnének gondoskodni a szakemberek.  

Hogyan képzeljük el a vágások, nyesések folyamatát?   

Részletes terveket készít az erdőgazdálkodás az erdő különböző területeire, amelyekben szerepel, hogy az adott részen milyen célt szeretnének elérni, az adott erdőrész fejlődésének milyen szintű vágás, gyérítés, nyesés és egyéb munkálatok tennének jót.

pdfKivonat a Pilisi Parkerdő Zrt. kerületünket érintő munkálatairól.pdf