Vizsgálják az utcaneveket

Írta:  2011.05.09.
A kerület egykori híres építészéről, Kiss Istvánról nevezné el újra a Fürst Sándor utcát a kerület lakosaival egyetértésben három fideszes képviselő. A városvezetés a változtatás költségeit átvállalná a lakosságtól.

Néhány közterület nevének megváltoztatását jelezte hetekkel ezelőtt a főváros. A kezdeményezésnek köszönhetően parázslott fel a XVIII. kerületben is a munkásmozgalmi személyiségek nevét viselő utcák át- vagy visszakeresztelésének ügye, amely a rendszerváltás óta többször került már terítékre, majd onnan a szőnyeg alá.

– Javasoljuk, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre történelmi utcanevei is méltó megbecsülést kapva kerüljenek vissza kerületünk térképére, az utcatáblák az arra érdemes személyiségek nevét viseljék. Sokan várják már azt a pillanatot, amikor a Sallai Imre utca visszakapja, vagy a történelmi Turul utca nevet, vagy más kerületi kiemelkedő személyiség nevét. A Fürst Sándor utca pedig a jövőben Kiss István utca lehetne ismét, emléket állítva a kerületünk életében oly fontos szerepet játszó Herrich-Bókay családnak – fogalmazta meg célkitűzésüket Kardos Gábor, aki két fideszes képviselőtársával, Csabafi Róberttel és Galgóczy Zoltánnal együtt terjesztette felvetését a polgármester elé.

         A javaslat összhangban áll a városvezetés és a képviselő-testület célkitűzéseivel. A legfontosabb feladat most a súlyos adósságot megörökölt kerület pénzügyi helyzetének stabilizálása, valamint egy átlátható gazdálkodási rendszer kialakítása, de komoly hangsúly esik a kulturális értékek védelmére is.

         – Nehéz munkája mellett a városvezetés a jövő zálogát jelentő oktatási és kulturális feladatok teljesítésére, a szimbolikus lépések megtételére is nagy gondot fordított. Ünnepeink, ezen belül nemzeti ünnepeink hangulata, megrendezése is kiemelt hangsúlyt kapott, hasonlóképpen várostörténeti, helytörténeti értékeink védelme, megóvása. Mindezt a civilek bevonásával tervezzük. Utcaneveink, köztereink elnevezéseinek felülvizsgálata elkezdődött – folytatta Kardos Gábor, hozzátéve: – A városvezetés elkötelezettsége egyértelmű. A legutóbbi testületi ülésen is kijelentették, hogy döntés esetén, megteszik a szükséges intézkedéseket, az indokolt iratcserékkel járó költségeket pedig átvállalja az önkormányzat.