Tegyünk egészségünkért, gyermekeink egészségéért!

Írta:  2011.04.19.
A Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY), valamint az önkormányzat április 12-én kerületi környezetvédelmi konferenciát szervezett az egészséges táplálkozásról a Bókay Árpád Általános Iskolában.
A regisztrációnál meglepetésként egy kis füzettel kedveskedett a PIHGY, a biológiai tanárok összefogásával készített feladatgyűjteménnyel, mely a környezetvédelemről, egészséges táplálkozásról szólt. Babák Sándorné iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket a barátságossá varázsolt tornateremben.

Kucsák László alpolgármester nyitotta meg a konferenciát, valamint részt vett a programon Kardos Gábor önkormányzati  képviselő.
A témák között az egészséges táplálkozás mellett a mindennapi testmozgás is szerepelt.
A rendezvényt a Bókay Árpád Általános Iskola tanulói, a Földünk megóvásáról, szeretetéről adtak elő érdekes összeállítást, valamint a Vajk-sziget Általános Iskola első osztályos kis csoportjának népi játékbemutatója tette színessé.

Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök, életmód-tanácsadó
Az egészséges táplálkozás a kisgyermek kortól a kamaszkorig
c
ímű előadása lekötötte a hallgatóság figyelmét. Bemutatta a jelenlévő pedagógusoknak, hogy korosztályonként milyen egészséges táplálkozással, vásárlási szokásokkal segíthetik a gyermekek egészséges fejlődését. Összeállítást adott a jelenlévőknek, melyek azok a tápanyagok, élelmiszerek, folyadékok, amiket ki kell iktatni a mindennapjainkból, táplálkozási szokásainkból annak érdekében, hogy egészségesebbek legyünk, és egészségesebb generáció nőhessen fel.
 
Krakkerné Berki Hajnalka, a Bókay iskola biológia tanára ismertette a TÉT platform oktatóprogramját. (TÉT: táplálkozás, életmód, testmozgás) Egy nemes ügyhöz kapcsolódó csatlakozásra hívta a jelenlévőket, hogy a 2012-es Riói Föld Csúcson elérjük az egymilliárdos számot! Egyszerű ígéretet, fogadalmat kellett írni egy-egy papírkézre, mit tehetnek saját és mások egészségéért, környezetük megóvásáért. Ezeket a „kezek”, üzenetek a FÖLD megmentéséért.
Lázárné Szabó Szilvia műsorvezető interaktív játékra hívta a jelenlévőket. Az óvónők az óvodáskorúaknak (465 Ft) a tanítók a kisiskolásoknak (545 Ft), a tanárok a felső tagozatos tanulók részére (550 Ft összegből) állítottak össze napi háromszori étkezésre étlapot.
A konferencia szünetében aktuálisan egészséges falatkákat kínáltak fel a szervezők: padlizsán-, tojás-, túrókrémes szendvicsek, zöld tea, víz....

Az óvodák részéről
Tóthné Kővári Csilla óvodai szaktanácsadó, a kis iskolásokat bemutató képsorokat Patakfalvi Attiláné alsó tagozatos szaktanácsadó, a 11-14 éves korosztállyal kapcsolatban Kalmárné Takács Erzsébet felső tagozatos szaktanácsadó mutatta be, milyen tevékenységeket szerveznek az oktatási intézményekben.
A fotók bizonyították, hogy a nevelők változatos tevékenységekkel, programokkal, napi, heti akciókkal biztosítják az egészséges életmód gyakorlását. Nagy felelősség ez, amit csak a szülői házzal közösen tudnak megvalósítani. Szülői értekezleteken felhívhatják a pedagógusok a szülők figyelmét helytelen vásárlási szokásokra, a pihenés-mozgás-táplálkozás egyensúlyára. A zöldség- és gyümölcsnapokra sok szülő biztosítja a gyümölcsöt, sőt gyümölcs- és zöldségtálak elkészítésében aktívan közreműködnek.

Táplálkozásunk minősége hatással van nemcsak az egészségünkre, hanem a testsúlyunkra, környezetünkre és életkedvünkre is. Tegyünk egészségünkért, gyermekeink egészségéért! - fogalmazta meg zárszavában Frank Gabriella a PIHGY igazgatója.