Versmondók a kutya-macska barátságról

Írta:  2011.04.13.
A macska nyávogásától és a kutya csaholásától lett hangos április 12-én a Lőrinci Nagykönyvtár. A beszédterápiára járó óvodás gyermekek versmondó versenyének idei témaválasztása alapján minden vers négylábú kedvenceikről szólt.

Immár hagyományosan a nyolcadik alkalommal rendezte meg a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény (SOFI) Logopédiai Szakszolgálatának munkaközössége a beszédterápiára járó óvodások versmondó versenyét.
A gyerekek kutya-macska barátságról szóló verset szavaltak. Volt kisgyerek, aki jól pergette az éppen most tanult hangot a versében, volt, akinek már teljesen tiszta volt az artikulációja és olyan kisóvodás is, akinek még sok hangot kell megtanulnia, mégis nagyon bátran mondta el az általa megtanult verset.
– A versmondó verseny egyik célja a helyes artikuláció megerősítése és beszédfélelem leküzdése – mondta Karayné Pavalacs Zsuzsa. – Évente mintegy 700 beszédhibás gyermekkel foglalkoznak a kerületi logopédusok, valamint 150-200 sajátos nevelési igényű beszédfogyatékossal. Sajnos a családokban egyre kevesebbet beszélnek a gyerekek, a média sokszor olyan példát mutat, ami nincsen jó hatással a beszédfejlődésükre. Fontos az élőszavas beszéd megkövetelése, egy-egy szép vers megtanulása, a meseolvasás és a mesehallgatás is.
A versenyt Budavári Klára gyermekkönyvtár-vezető köszöntése után Kucsák László alpolgármester nyitotta meg, aki kiemelte a SOFI sokoldalú szerepvállalását a problémás, sajátos nevelési igényű és beszédhibás gyermekekkel kapcsolatban.
Az eseményen részt vett Csomó Tamás alpolgármester is.

A versek elhangzása előtt Túriné Jámbor Rita népzenész-logopédus varázsolt elő a hegedűjéből egy kis macskanyávogást az izgalom oldására.
A szép versek után a gyermekek számára a logopédusok kézműves fogalakozást szerveztek, a szülők számára pedig beiskolázási kérdésekkel kapcsolatos tájékoztatót tartott Mucsi Katalin és Udvary Mária logopédusok.


A zsűri döntése alapján a következő gyermekek értek el helyezést:
I. díj: Bökfi Bodza (Kerekerdő Óvoda), Schidlik Ádám (Pitypang Óvoda), Hódos Anett (Napsugár Óvoda).
II: díj: Páldi Milán (Kerekerdő Óvoda), Gajdos Péter (Mocorgó Óvoda), Finch Laura (Mocorgó Óvoda), Fegyó Júlia (Zenevár Óvoda).
III. díj: Rácz Tamás (Eszterlánc Óvoda), Petrányi Letícia (Robogó Óvoda), Lengyel Gabriella (Eszterlánc Óvoda), Gyarmati István (Gyöngyszem Óvoda).
Különdíjasok: Pető Eszter, Farkas Zoltán, Kovács Péter (Aprókfalva Óvoda), Kelemen Klaudia, Szántó Levente (SOFI Óvoda), Antoni Tamás, Antoni Lilla (Hétszínvirág Óvoda), Stiglincz Dominik (Gyöngyszem Óvoda), Tózsa Nesztor (zenevár Óvoda), Bakos Kitti (Szivárvány Óvoda).
Bátorságért díjat kapott: Borbély Luca.
 
A verseny évek óta a támogatók segítségével valósulhat meg. Az idei támogatók: XVIII. kerületi SOFI, Életjel Alapítvány, Vöröskereszt, Krasznár Könyvesbolt, HOR Játékkereskedés, Logopédia Kiadó, A Macska Magazin, Alapítvány a Macskákért, Szeretve Tanulni Oktatási Egyesület, Nemzeti Tankönyvkiadó és a FSZEK XVIII. kerületi Nagykönyvtára.