Radnóti-díj Lomnicinak

Írta:  2011.04.08.
Az Antirasszista Világnap alkalmából dr. Lomnici Zoltán Radnóti-díjat kapott. A Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott elnöke a XVIII. kerületben él.

Másfél évtizedes hagyomány, hogy a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Radnóti Miklósról elnevezett díjakat ad át március 21-én, az Antirasszista Világnapon. Az eddigi 11 év alatt újságírók, szerkesztők és civil aktivisták mellett olyan művészek vehették már át az elismerést, mint Presser Gábor, Eszenyi Enikő, de települések is megkaphatták, így került a kitüntettek közé Szabadka városa.

Az idei díjazottak között van
dr. Lomnici Zoltán is. A kiváló jogász 1979-ben végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, pályáját fogalmazóként kezdte, de 1982-től már bíróként dolgozott. Karrierje felívelését jelentette, amikor 1991-ben kinevezték a Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégiumába, 2002-ben a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, alig fél évvel később pedig elnöke lett.
Ezt a tisztséget 2009 júniusáig töltötte be. 2010 áprilisától az emberi jogok és az emberi méltóság védelmére alakult civil szervezet, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Alapelve, hogy az emberi méltóság védelme pártoktól, felekezetektől függetlenül mindenkit megillet.

Tevékenységének fontos értéke a bal- és jobboldal kapcsolat erősítése.