Rendhagyó tanóra a kerületben

Írta:  2011.03.24.
Érzékenyítő programot szervez általános-és középiskolás tanulóknak és tanáraiknak a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ). Több kerületi iskolába ellátogattak már, és több intézmény várja érkezésüket.


A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége a siketek világába enged bepillantást. A SINOSZ vezetősége és munkatársai fontos feladatnak tartják a hallássérült emberek iránti pozitív szemlélet és viszonyulás kialakulását, ezért különös hangsúlyt helyeznek a jövő generációinak érzékenyítésére, tájékoztatására.
– A tanulók nagy figyelemmel és érdeklődéssel „hallgatták” az órákat – mondta Sztanóné Barta Mária, a Vajk-sziget Általános Iskola igazgatóhelyettese. – Játékosan, vidám hangulatban tanultak meg néhány fontos kifejezést a jelbeszédből. Jó, ha a gyerekek nevelésében már ebben korban hangsúlyt kap a tájékoztatás. Közelről megtapasztalhatják a program keretében, hogyan kell egymás mellett élni és segíteni mindazoknak, akik mások, mint ők.
Kucsák László alpolgármester elmondta: örül annak, hogy a SINOSZ felajánlotta ezt a lehetőséget. – Fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra; a fogyatékkal élők ugyanolyan értékes tagjai a társadalomnak, mint mi vagyunk!” – hangsúlyozta az alpolgármester.
A rendhagyó óra alkalmat nyújt arra, hogy a foglalkozások keretében avatott szakértők bevonásával a jeltolmácsolásról információt kapjanak a diákok. Bizonyára láttak már a gyerekek a televízióban parlamenti közvetítést, ahol a képernyőn egy kis ikonban látható a jeltolmács, aki az információkat eljuttatja azokhoz, akik nem hallanak jól. Minél előbb találkoznak az érzékenyítő programmal a gyerekek, annál természetesebb módon viszonyulnak a fogyatékkal élőkhöz.

A rendhagyó órán szavak nélkül mutogattak el egy-egy állatot, illetve közlekedési eszközt. A gyerekek ezt követően megismerkedhettek a siketek mindennapi életével, problémáikkal, nehézségeikkel, lehetőségeikkel.