Jótékonysági koncert az iskoláért

Írta:  2011.02.25.
Orbán Kálmán, a Pestszentimrei Református gyülekezet lelkipásztorának minden szava, minden mozdulata árulkodó. A 66 éves, háromgyermekes tiszteletes valóban a sajátjának érzi a templomot, a parókiát, a templomkertet, s búcsúzáskor még arra is ügyel, hogy a bejárat elé ledobott reklám- és szórólapok ne csúfítsák az utcát… A gyülekezet tagjaira több fontos esemény is vár ebben az évben.

Hallgatva a lelkipásztort, az az ember érzése, hogy lehetne akár egy sarokkal odébb, a római katolikus templom plébániáján is. Már ami az épület hányatott sorsát illeti. Mindkét templom nagyrészt a háború, a bombázás áldozata lett.
 
Emberöltő ideje érkezett
 
- Mi sem úsztuk meg, a mi templomunkat is lerombolták, felrobbantották. Akárcsak a katolikus templom, úgy a miénk is jó tájékozódási pont lehetett volna az orosz csapatoknak, így inkább a pusztítást választották a németek. Gyülekezetünk megalapítója, dr. Széky Endre, akinek a fejszobra a bejárat mellett látható, csak jó húsz évvel később mondhatta el, hogy készen áll az új, s hogy ismét szolgálhatja a gyülekezet tagjait az épület – mondja a lelkipásztor, aki 1984-ig Hatvanban szolgált, utána került ide, Pestszentimrére.
A háromgyermekes családapa elmondja, hogy az idei számtalan rendezvényük közül már küszöbön van az első, hiszen február 27-én csendes nap lesz a parókián, amelyre meghívták a Károli Gáspár Református Egyetem teológiai tanszékvezetőjét, a rektort, dr. Szűcs Ferencet is.
- Bízunk abban, hogy elfogadja az invitálást, akárcsak Karasszon Dénes csellóművész, aki ugyancsak sokat tehet a rendezvény emelkedett hangulatáért.
 
Tavaszi összefogás
 
A gyülekezet terveiről sokat eláruló mondatokkal beszél a lelkipásztor, aki úgy véli, nem a külsőségekben kell megnyilvánulni, sokkal inkább azokban a belső értékekben, amelyek biztosítják a gyülekezet tagjainak az egymásra figyelést, az egymás felé fordulást.
- Az a legfontosabb, hogy családi hangulat, baráti, egymásra figyelő légkör vegyen körül bennünket. Ha ez adott, ha ezt elértük, akkor nagyot léptünk előre – folytatja Orbán Kálmán, aki elárulja azt is, hogy Pestszentimrén mintegy 4-5 ezer református él, s közülük 400 tagja van a gyülekezetének.
A közelebb kerülést szolgálhatja az a jótékonysági koncert is, amelyet márciusban tartanak, s amelynek a bevétele az utolsó forintig a Nagykőrösi úton található református iskola működését szolgálja majd.

Nyári túrák
 
A tervek szerint nyáron, közel száz gyülekezeti tagjukkal az önkormányzat balatoni üdülőjébe mennek. Korábban jártak már Erdélyben, voltak Székelyföldön, s elutaztak Kárpátaljára is.
Miközben bemutatja a gyönyörű fafestéssel díszített templom belsejét, úgy mondja az ars poeticáját, hogy észre sem veszi.
- Értéket kell létrehozni…