A reptér térségének fejlesztése közös cél

Írta:  2015.07.05.
A Liszt Ferenc-repülőtér térsége gazdasági és infrastrukturális fejlődésének felgyorsítását segíti elő a repülőtér vonzáskörzetébe tartozó önkormányzatok, a Budapest Airport Zrt. és a HungaroControl által létrehozott társulás.
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Térség- és Gazdaságfejlesztési Klaszter néven megalakuló szerveződés legfőbb célja, hogy felgyorsítsák a korábban megálmodott Airport City megvalósulását, vagyis, hogy a repülőtéri gazdasági tevékenység bővülésével együtt dinamikusan fejlődjön a régió is. A térségi együttműködéstől elsősorban azt remélik, hogy a budapesti repülőtér és közvetlen környezete kiemelt figyelmet kaphat az országos és regionális fejlesztések során.

A szándéknyilatkozat aláírói Ughy Attilát, Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzat polgármesterét kérték fel a klaszter létrehozásával kapcsolatos teendők koordinálására. A klaszter a térségben a területfejlesztés és helyi gazdaságélénkítés érdekében jön létre, ezért a repülőtérhez kötődő állami, önkormányzati és piaci szereplők, intézmények és gazdasági társaságok felé egyaránt nyitott kezdeményezés. Az alapító tagok között a XVIII. kerületi önkormányzat mellett helyet kapott a Fővárosi és a Pest megyei Önkormányzat, Vecsés és a légiforgalmi irányításért felelős HungaroControl is.
 

- Nagy öröm számunkra, hogy a térség politikai vezetőivel végzett közös munka eredményeként új lendületet kaphat a repülőtéri régió fejlődése, amely a repülőtér, a szomszédos települések, a főváros, valamint az egész nemzetgazdaság kiemelt közös érdeke - fogalmazott Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.
 

Ughy Attila, a klaszter létrehozását kezdeményező XVIII. kerület polgármestere hangsúlyozta, hogy a repülőtér és a környező települések együttműködése eddig is kimondottan sikeresnek tekinthető, amelyet egyebek mellett számos eredményes közös kezdeményezés is bizonyít.

- Különösen fontosnak tartom, hogy hamarosan intézményes keretek között folytathatjuk a regionális fejlesztések érdekében megkezdett koordinációt, amelynek irányítását örömmel vállaltuk el.