Kertváros? Lakótelep? Legyen közösség!

Írta:  K.Gy. 2020.03.05.

Láng István a körzetében megoldandó feladatokról.

Együtt lépnek fel az illegális szemetelőkkel szemben. És ez csak a kezdő lépés afelé, hogy a Lakatos-, a Rendessy- és a Lónyaytelep lakói közösségként tekintsenek magukra – véli Láng István, a körzet önkormányzati képviselője.

Láng Istvánképviselő 02.28 Lakatostelep KJ 14 20

Láng Istvánképviselő 02.28 Lakatostelep KJ 14 18

Láng Istvánképviselő 02.28 Lakatostelep KJ 14 13

 

Akik nemrég az Egressy Gábor utcában jártak, egy kihelyezett figyelmeztető táblára figyelhettek fel. A rövid felirat arra inti azokat, akik épp illegálisan akarnak szemetet lerakni, hogy az ilyen tevékenység tilos, az elkövető a törvény alapján felelősségre vonható, sőt a környéken élők felvételt is készíthetnek róla, és ez alapján feljelentést tehetnek. Egyszerű megoldás, és bizonyára hatékonyabb is, ha a lakók és a hatóságok együtt tudnak működni.
– Ezen a környéken nincs olyan egybefüggő erdős terület, mint amilyen a Péterhalmi-erdő, de a parkokban, a bokros részeken, a fák alatt gyakran raknak le szemetet – magyarázta a Városkép érdeklődésére Láng István, a Lakatos-, a Lipták- és a Lónyaytelep önkormányzati képviselője. – A környéken sok az idős ember, akik nem tudnak aludni, felriadnak a zajra, s az is előfordul, hogy valaki látja, mi történik, de közbelépni vagy felvételt készíteni nem tud. Kipróbáljuk, milyen, ha mi, lakók, együttműködünk ebben az ügyben.

Az állomás és környéke

A képviselő elmondta, hogy a szemetelés, a piszok a körzet és a kerület több pontján okoz, ha nem is katasztrófát, de kellemetlenséget. Ilyen például, hogy a vasútállomáson nincs WC, ezért a várakozók a környező zöldterületet használják annak, vagy hogy a közeli ipartelep egyik vállalkozása annyi szállóport termel, hogy attól teregetni, szellőztetni nem lehet. Ezekkel kapcsolatban már megkezdődött az állapotfelmérés, sőt a kapcsolatfelvétel az illetékesekkel.
– A MÁV-állomás és környéke sok szempontból problémás – magyarázta Láng István. – Gondot okoz az is, hogy mellette nem épült parkoló, de mintegy harminc gépkocsi számára sikerült biztosítani egy P+R parkolót, amely későbbi tervek alapján bővíthető.

Mi lesz veled, Brenner-park?

A képviselő úgy fogalmazott, minden erőfeszítés, minden feladat megoldása egészében azt szolgálja, hogy erős, lakókörnyezetét szerető, tisztelő és érte tenni akaró közösség alakuljon ki itt. Ez nem lehet nehéz, hiszen az itt élők szívesen vesznek részt saját környezetük alakításában.
– Fontosnak tartom azt is, hogy mivel ezen a környéken nincs sem művelődési ház, sem sportcsarnok, a Brenner János-parkból váljon rendezett pihenőhely és közösségi tér. Itt a tavaszi–nyári időszakban akár egy ideiglenes színpad is felállítható. Régebben is voltak itt programok, lehetnének ezután is. Mindez azért fontos, mert – mint említettem – sok nyugdíjas él a környéken, és az idős emberek közül sokaknak gondot okoz nagyobb távolságot megtenni. Persze nem arról van szó, hogy ez csak az idősek találkozóhelye lenne.

Agyagozzanak együtt

A fiatalok közösségét érintő feladatok közül Láng István a Szivárvány óvoda esetét említette, amely korábban egy pályázaton agyag- és tűzzománc-kemencét nyert, de azt helyhiány miatt egyelőre nem tudták üzembe helyezni, pedig lenne rá igény.
– Van ilyen kemencéje egy külön teremben az Eötvös általános iskolának – mondta. Folyik az egyeztetés az iskolával, a KLIK bevonásával, arról hogy az óvoda eszközei átkerüljenek az iskolába, és amennyiben a Városgazda szakemberei alkalmasnak találják a műszaki feltételeket, közösen használhassák azokat.