Zala Tibor műveinek egy része hazatér

Írta:  B.Z. 2020.02.24.

Értékes alkotásokkal gazdagodik a Tomory Lajos Múzeum.

Az önkormányzat képviselő-testülete a januári rendkívüli ülésén többek között Zala Tibor képzőművész hozzáférhető hagyatékának átvételéről döntött. Az alkotások a Tomory Lajos Múzeum képzőművészeti gyűjteményét gazdagítják.

VAA 3306 copy

VAA 3927 copy

zala

 

A Tomory Lajos Múzeum igazgatója, Heilauf Zsuzsanna januárban arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy kérvényezni lehet Zala Tibor grafikusművész hagyatéka egy részének ingyenes tulajdonba vételét a Magyar Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél. Egyben arra kérte az önkormányzat vezetőit, hogy tegyék lehetővé a gyermekkorát Pestszentlőrincen töltő művész után hátramaradt anyag egy részének megszerzését oly módon, hogy azt a jövőben a múzeum gondozza.
A kerület javára
Az országosan jegyzett művész több alkotásának megszerzésével a múzeum pár éve létrehozott képzőművészeti gyűjteményének értéke a jelenlegi sokszorosára nő. Így a későbbiekben a szakmai pályázatokon nagyobb eséllyel és magasabb összegekre pályázhat az intézmény, illetve a kerületben vagy másutt bemutatva az anyagot Pestszentlőrinc-Pestszentimre népszerűsítésére is tudnák azt használni.
Heilauf Zsuzsannától megtudtuk, hogy az országosan jegyzett művész elsősorban grafikai alkotásairól és plakátjairól ismert, s munkáit a Nemzeti Galéria is gyűjti.

 

Zala Tibor életútja

 

Zala Tibor (1920–2004) Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész az Iparművészeti Főiskolán kezdte a tanulmányait, majd a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1952-ben. Alkotásait 1947-től állították ki, az országban harminckét egyéni kiállítása volt, külföldön többek között Lengyelországban, Indiában, Zimbabwéban és az Egyesült Államokban mutatták be a műveit.
1962-től a Képzőművészeti Gimnázium tanára volt, majd a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola igazgatója. A litográfiát, rézkarcot és sok más technikát is kifinomultan használó képzőművészként maradandót alkotott az alkalmazott grafika, a plakátművészet és a művészetoktatás terén is.

 


– Zala Tiboron keresztül a kerületnek érdekes kapcsolata van Óbudával, mert a művész kezdetben az óbudai Goldberger Textilgyár textilrajzolója volt.
Az igazgató hozzátette:
– Mindig is a helyi művészeti élet nagyjai között tartottuk őt számon, így hagyatéka egy részének megszerzése hatalmas lehetőség a XVIII. kerületnek és múzeumának. A három-négy évvel ezelőtt létrejött művészeti gyűjteménynek ez a hagyaték megadhatja azt a jelentőséget, ami felviszi e gyűjtemények térképére.
Jókor jó helyen
A hagyaték sorsát a múzeum munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérték, amiben a művész távoli rokonai is segítettek. Az anyagból most három intézmény válogathatott: a Nemzeti Galéria, a Tomory Lajos Múzeum és az Óbudai Múzeum. A ki nem választott tárgyakat magánygyűjtők vehetik meg.
– A Nemzeti Galéria után választhattunk mi. Szabó Zsófia kolléganőm válogatott az anyagból, aki jókor volt jó helyen már akkor is, amikor még a kezdetén csak egy aukcióra hívtak minket, s neki köszönhető, hogy egyáltalán megtudtuk, hogy a Nemzeti Galériához hasonlóan mi is ingyen válogathatunk a hagyatékból.
Kiállítási tervek
A kiválasztott értékes anyag lefedi Zala Tibor teljes munkásságát. Vannak közöttük egyedi és sokszorosított grafikák, plakáttervek és néhány festmény is – többek között egy családtagról –, amely teljes mértékben kapcsolódik a XVIII. kerülethez. Ezenkívül vannak a grafikai művek sokszorosításához használt nyomólemezek is. A válogatásból bármikor kiállítást rendezhet a múzeum Pestszentlőrincen, vagy akár egy utazótárlatot is létrehozhat.
A képviselő-testület egyhangú szavazással döntött arról, hogy Zala Tibor hagyatékát önkormányzati tulajdonba kerülésekor a Tomory Lajos Múzeumnak adja haszonkölcsönbe kiállítások rendezésének céljából.