Változott a csatornarákötési határidő

Írta:  2015.06.11.
A Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében 2014 óta folynak a csatornázási munkálatok a XVIII. kerületben. A program azonban még nem mindenhol fejeződött be, ezért Ughy Attila javaslatára csak 2016. március 1-jétől változik a vízfogyasztás-alapú díj, s azoknak sem kell a megemelt összeget fizetni, akiknek az értesítőt a Fővárosi Településfejlesztési és Környezetvédelmi Kft. már kiküldte.
A BKISZ projekt keretében Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 93 kilométer csatornahálózat épül meg, aminek révén közel 7200 háztartás csatlakozhat a hálózathoz.
A szennyvízelvezetéssel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló rendelet szerint 2015. március 1-jéig lehetett kedvezményes díjat fizetni azoknak az ingatlantulajdonosok, akik nem a vízfogyasztáson alapuló elszámolást választották.
Mivel a csatornázási munkálatok még nem mindenhol fejeződtek be, így a rákötéseket sem lehetett mindenhol megoldani, Ughy Attila polgármester kezdeményezte a Fővárosi Önkormányzatnál, hogy a határidőt módosítása a fővárosi közgyűlés. A május végi ülésen erről döntés is született, így 2016. március 1-jéig az ingatlanon átvett folyékony hulladék mennyisége után fizethetik az érintettek a díjat. A beruházásban érintett ingatlantulajdonosok kötelezettségeit egységesen szükséges szabályozni, ennek érdekében pedig célszerű megvárni a projekt teljes befejezését. Mindez azt is jelenti, hogy az ingatlanok közcsatornára kötési lehetősége a teljes beruházás tekintetében egy évvel, vagyis ugyancsak jövő év március 1-jéig meghosszabbodott.

Halasztást nyertek
Információink szerint a Fővárosi Településfejlesztési és Környezetvédelmi Kft. az eredeti határidőnek megfelelően az ingatlantulajdonosok egy részének már kiküldte az emelt díjakról szóló értesítőt, ám az időközben megszületett fővárosi rendelet természetesen felülírja ezt a díjszámítást. Azaz az érintetteknek nem kell befizetniük a magasabb összeget, a korábbi számítás maradt érvényben.