Hogy vannak a kamerák?

Írta:  2015.05.21.
A közbiztonsággal kapcsolatos kérdések adtak okot a legtöbb felszólalásra, vitára a képviselő-testület május 19-i ülésén. Támogatásokról és pályázatokról is szavaztak a városatyák, az egyik fontos cél a gyermekétkeztetés minőségének a további javítása.
Az iskolai gyermekétkeztetés minőségét szeretné tovább javítani az önkormányzat. A feladatot az első pillanattól, vagyis a 2010-es megalakulásától fontosnak tartja a kerület jelenlegi vezetése, hiszen öt évvel ezelőtt az első intézkedései közé tartozott új szolgáltatók keresése azok helyére, amelyekkel elégedetlenek voltak a gyerekek és a szülők. Infrastrukturális fejlesztés is megvalósult, 2012 áprilisában az európai normáknak megfelelő modern főzőkonyhát alakítottak ki a Kondor Béla Általános Iskolában, ahonnan több iskolát is ellátnak.

A május 19-i ülésen úgy határozott a képviselő-testület, hogy az önkormányzat induljon a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán, mert annak sikere esetén a legkorszerűbb igényeknek megfelelő konyhát alakíthatnak ki a Csontváry iskolában is.

Még több kamera lesz

Ezen az ülésen került a testület elé a katasztrófa- és rendvédelmi szervezetek éves jelentése. A tűzoltóságét fenntartások nélkül fogadták el a képviselők. A mezőőrséggel kapcsolatban – Kőrös Péter (MSZP) kérdéseire válaszolva – Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta: a szervezet már bebizonyította, hogy nagy szükség van a munkájára. A mezőőrök folyamatosan járőröznek az erdős-parkos területeken, és mivel intézkedési jogkörük is van, hatékonyan tudnak fellépni az illegális szemetelők, a fatolvajok és más szabálysértők ellen. Ráadásul eredményesen működnek együtt a rendőrséggel is. Az alpolgármester példaként hozta fel a közelmúlt eseményeit, amikor azért kellett fokozni a járőri jelenlétet Pestszentlőrincen és Pestszentimrén, hogy megelőzzék a gyerekeket érő esetleges inzultusokat.

A várakozásoknak megfelelően a rendőrség éves jelentése késztette a legtöbb vitára a városatyákat. A lakossági véleményeket tolmácsolva pró és kontra vélemények hangzottak el a rendőri munkával kapcsolatban, az érdeklődés középpontjában azonban a térfigyelő kamerák működtetése és üzemeltetése állt. Tájékoztatásul Székely Péter, az önkormányzat közbiztonsági referense elmondta: a kerületben 82 kamera áll szolgálatban, ebből három csak adatokat rögzít, amelyekről heti jelentést kap az önkormányzat is. Környezeti károk miatt hét kamera állt le, ezek közül ötöt biztosan cserélni is kell. Lévai István Zoltán hozzátette: jogos észrevétel, hogy a kamerák javítását gyorsabban kellene elvégezni. Úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat most már tapasztalatból tudja, hogy mikor kihez kell fordulni. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az év végéig újabb kamerákkal bővül a kerületi rendszer.
A testület végül valamennyi éves jelentést elfogadta.

Keskenyebb lett

Napirend előtti felszólalásában egy fontos problémáról beszélt Petrovai László, a Párbeszéd Magyarországért képviselője. Mint elmondta, lakossági jelzések alapján figyelt fel arra, hogy néhány kerületi utcában a csatornázás után az aszfaltburkolatot nem az eredeti szélességében állították vissza: akad, ahol az út keskenyebb lett, a szegély és az út közötti sávot pedig murvával szórták fel. Ughy Attila polgármester azt válaszolta, hogy a jelenség természetesen nem általános, az aszfaltburkolatot a legtöbb helyen megfelelően állították helyre, a fotókon bemutatott utcákban elvégzett hanyag munka azonban valóban megmagyarázhatatlan, azt rövid időn belül ki kell vizsgálni.