Van jövője a lakótelepnek

Írta:  2015.05.15.
Célegyenesbe érkezett az európai uniós Urbact program RE-Block fantázianevű projektje. A tíz európai város közreműködésével zajló program célja az életminőség javítása a leszakadás veszélyének kitett, illetve leszakadó városrészekben.

A RE-Block hazai zárórendezvényét április 11-én tartották a Havanna-lakótelepen, amely ideális terület volt a programban való részvételre, miután 1984-es átadása óta a telep megítélése az ott élők szerint már akkor is rosszabb volt az indokoltnál .

Fontos az ember


Az elmúlt három évtizedben sok minden jó irányban változott a Havannán, ám a a fővárosiak által akkor rásütött bélyegtől a mai napig nem szabadult meg. Pedig, aki végigsétál a lakótelep fő ütőerének számító Kondor Béla sétányon, vagy betekintést nyer az iskolák, óvodák mindennapjaiba, az láthatja, hogy a Havanna nem érdemli meg, hogy leszólják.
Ahhoz, hogy ez a jövőben se történhessen meg, egyértelműen jó alapot adott a RE-Block kezdeményezés.

– Ez a program valamennyi városban, a nyugat- és a kelet-európai régióban egyaránt elsősorban a közösségi szemlélet tapasztalatcseréjéről szól. Arról, hogy miként lehet a panelházas lakótelepeken építészetileg olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek az ott élők kényelmét szolgálják, a telepek élhetőségét javítják – mondta Sain Mátyás, az Urbact program egyik hazai moderátora a Kondor Béla Közösségi Házban.
A szakember rövid előadásában kitért arra, hogy a városépítők számára a 21. században már elengedhetetlenek a lakosság visszajelzései.

– Fel kellett ismerni, hogy az adott területen élő emberek fontos tényezők, és most már a velük együtt létrehozott közösségi tervezés, városmegújítás az elfogadható irányzat.

Követendő példa

Sain Mátyás pozitív példaként említette a VIII. kerület egyik korábban ugyancsak hírhedt területének, a Teleki térnek a rehabilitációját arra, hogy miként lehet a helyi lakosokat bevonva mindenki számára elfogadható, kulturált parkot létesíteni.

Ötletekből nincs hiány

A projektzáró nap hangulatát emelte, hogy ezen a szombaton a közösségi ház körül kirakodóvásár és baba-mama börze is volt. A záróprogram részeként létrehozott kreatív játszóhelyet megszállták a gyerekek, akiknek körében nagy sikere volt például a dobozokból épített „mini Havannán” kialakított futóbiciklis akadálypályának. A felnőttek közül pedig sokan vették igénybe az ingyenes kardiológiai vizsgálatot.
A Havanna-lakótelepen működő helyi támogatói csoport számos jó ötletet kapott az itt élőktől, akik a lakossági találkozókon javaslatot tettek többek között a Kondor Béla Közösségi Ház környezetének a rendezésére, a parkolóhelyek bővítésére vagy éppen néhány szakbolt és szakszerviz nyitására.

– A park tervezői több alkalommal is találkozót szerveztek a tér környékén élők számára, és a terület funkcióinak kialakításakor figyelembe vették a véleményüket. A RE-Block program célja is hasonló, és a Havanna-lakótelep megújításában is ez lehet a jó irány.
A RE-Block projekt tapasztalatairól a május 6–8. között Rigában zajló Urbact-városfesztiválon is beszámol a XVIII. kerületi önkormányzat.