Közös erővel gyermekeink védelmében!

Írta:  2015.04.30.
Közbiztonsági értekezletet hívott össze dr. Lévai István Zoltán alpolgármester, hogy a kerületi intézményekben tanuló gyerekek maximális biztonságban legyenek. Közlemény következik.
 
K Ö Z L E M É N Y


   Tisztelt Kerületi Állampolgárok!

Az elmúlt napokban tudomásunkra jutott az az információ, hogy a kerületben, az iskolák közelében ismeretlen személyek gyermekeket szólítanak meg, inzultálják, invitálják őket, hogy a személygépjárművükbe szálljanak be.

Fentiekre tekintettel, azzal a kérdéssel fordultam a BRFK XVIII. kerületi rendőrkapitány úrhoz, hogy adjon tájékoztatást ezen hírek valóságtartalmáról és a megtett intézkedésekről.

A rendőrséghez érkezett bejelentések szerint Budapest XVIII. kerületében 2015. április 21-én vagy 22-én a délutáni órákban (a pontos időpont jelenleg nem ismert), továbbá 2015. április 24-én szintén a délutáni órákban egy-egy általános iskolából hazafelé tartó gyermeket (első alkalommal fiút, majd második alkalommal lányt) szólított meg egy ez idáig ismeretlen férfi az autójából. A gyermekeknek – elmondásuk szerint – mindkét esetben azt ajánlotta fel, hogy ingyen hazaviszi őket, de miután a tanulók ezt visszautasították, a férfi autójával elhajtott a helyszínről. A férfi nem szállt ki a gépkocsiból, a gyermekek irányába fenyegetést semmilyen módon nem alkalmazott, erőszakot nem helyezett kilátásba.

A közösségi médiában a fenti esetekkel kapcsolatban megjelent azon állítások, amelyek szerint diákokat támadás ért és autóba akarták ráncigálni őket, nem felel meg a valóságnak. Ugyanakkor – érzékelve és megértve a gyermekek, szüleik, a nevelőik aggodalmát – Budapest rendőrfőkapitánya megerősítette a rendőri jelenlétet az iskolák környékén, egyben utasította az Iskola rendőre programban résztvevő állományt, hogy fordítson kiemelt figyelmet a megalapozatlan híresztelésekkel kapcsolatos félelmek eloszlatására.

Mindezekre tekintettel 2015. május 4. napján 10 órára rendkívüli közbiztonsági megbeszélést hívtam össze, ahol a rendőrkapitányság munkatársai mellett a kerületi közterület-felügyelők, a polgárőr csoportok vezetői, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai is jelen lesznek mindazért, hogy közös fellépéssel a kerületi oktatási intézményeink közvetlen környezetét megerősített járőrszolgálattal az elkövetkezendő időszakban biztosítsuk!

Közös erővel lépünk fel gyermekeink védelme érdekében!

Budapest, 2015. április 30.
Tisztelettel:

dr. Lévai István Zoltán
alpolgármester


Küldje el ismerőseinek a közleményt képként: