Az oroszlán és a nyúl németül

Írta:  B.Z. 2019.12.10.

Odakint már borongósak a napok, de a szombati tanítási napon tartott előadás derűt varázsolt a Táncsics iskola tornatermébe.


Még ha nem is értette tisztán mindenki valamennyi szavát annak a német nyelvű előadásnak, amelyet december 7-én délelőtt láthattak a Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói, a gyerekek voltak olyan leleményesek, hogy kitalálják a történetet. Legalábbis az arcokról és a reakciókból erre lehetett következtetni.
A Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn) meseelőadása az alsó tagozatosoknak szólt, helyszínül pedig a tornaterem szolgált. A színház társulata Az oroszlán és a nyúl című előadását hozta el a több mint százhúsz alsó tagozatos tanulónak. Az elsősök tehát a fantáziájukkal egészítették ki a látottakat, míg a nagyobbak már értették a szöveget, hiszen mindennap van az iskolában német nyelvórájuk.

VAA 6397 copy

VAA 6408 copy

VAA 6426 copy


– Nem először jár ez a társulat a kerületben. Korábban a Nemzetiségek Házában volt előadásuk – mondta dr. Sági Zoltán.
A XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette: jó döntés volt, hogy elhozták a műsort az iskolába. Most a Táncsicsban láthatták, legközelebb a Piros iskola tanulói is jól szórakozhatnak rajta. A helyi német önkormányzat évente két ilyen előadást szervez a gyerekeknek.
A Magyarországi Német Színház 1983-ban jött létre a tolnai megyeszékhelyen, Szekszárdon, ahol 1986-ban lelt mai otthonára a szecessziós stílusban épült belvárosi épületben, mely korábban a Mozgó Világ mozinak adott helyet. A színház fő rendeltetése a német nyelv és a német nyelvű színházi irodalom ápolása és közvetítése, valamint a magyarországi németek kulturális értékeinek és hagyományaink megőrzése. A teátrum egyúttal hídként is szolgál a magyar többségi és a német kisebbségi kultúra között.
Az előadásokat magyar nyelven feliratozzák. A repertoár minden évadban tartalmaz klasszikus és kortárs darabokat a felnőtt és tizenéves közönség számára, egy osztálytermi darabot a középiskolás korosztálynak és egy színpadra alkalmazott mesét a kisgyermekek számára.