A Herrich–Kiss-villa titkai

Írta:  G.A. 2019.11.27.

Nosztalgia, retró és nem utolsósorban helytörténet – egy nap a Tomory Lajos Múzeumban.

A nosztalgia, a retró és nem utolsósorban a helytörténet szerelmesei könnyed, játékos formában fedezhették fel november közepén a Tomory Lajos Múzeum otthonát, azaz a Herrich–Kiss-villa titkait.

VAA 3927 copy

 

A felfedező kaland résztvevői egy bizonyos Judit levelének másolatával, térképpel és felfedező lappal a kezükben indultak útjukra. A játék célja az volt, hogy megismerkedjenek a Herrich–Kiss-villa történetével, régi képek segítségével megfigyeljék, mi változott itt az idők folyamán, és elképzeljék, hogy évek múltán milyen lesz az épület és környezete.
A levélben, amelyből kicsengett, hogy mennyire szerette a villát, Judit arra kérte a játékosokat, hogy keressék meg a térképen megjelölt helyszíneket, hogy megismerjék az épület és a kert történetét, s hogy megtudják, kik és hogyan éltek itt régen. Az első három állomáson egy-egy újabb levélrészlet és az épület egy részletét ábrázoló régi fénykép várta a felfedezőket. Ennek nyomán ellenőrizték, hogy megmaradt-e a régi tégladíszítés, a szobor vagy a teraszra vezető lépcsősor. A negyedik állomáson a hajdanán a villa teraszán teázó hölgyeket ábrázoló fényképet és kis zsákokban teafüveket találhattak a felfedezők, és szaglással kellett kitalálniuk, melyik zsákocskában van mentatea. Az ötödik, hatodik és hetedik állomáshely már a Tomory Lajos Múzeum épületében volt. Az ötödik állomáson régi fotókat kellett figyelmesen megnézni, s így megválaszolhatóvá váltak a korábban feltett kérdések. A következő feladványt a kiállított családfa kínálta, amelyen az összegyűjtött információk birtokában meg kellett keresni a levelek íróját: rá is leltek a játékosok Herrich Szidónia és Bókay Árpád egyik lányára, Bókay Juditra, aki sok időt töltött a villában annak idején. A hetedik, egyben utolsó rejtvényt a kiállítóvitrinek őrizték. Fotók alapján meg kellett találni azokat a tárgyakat, amelyek mellett egy-egy betű szerepelt. A jegyzetelés és az összeolvasás eredményeként Kondor Béla nevét kapták meg, s ezt követően Szabó Zsófia művészettörténész, kurátor vezetést tartott az Ekevasba fogott madárszárny – Kondor Béla A repülés vonzásában című kiállításon.
A rendezvény záróakkordjaként az érdeklődők elkészíthették saját pop-up villájukat, elképzelve, milyen lesz a villa környezete száz év múlva.