Keresi a lehetőségeit a kerület

Írta:  2015.03.22.
Megszavazta a képviselő-testület a Vörösmarty iskola energetikai felújításához szükséges pályázati önrészt, s támogatást kap a rendőrség és több oktatási-nevelési intézmény is. Az uniós lehetőségek további kiaknázása érdekében pedig úgy döntött a grémium, hogy együttműködési megállapodást köt Hargita Megye Tanácsával.

Levélben köszönte meg Kékesi András, a XVIII. kerület rendőrkapitánya a március 19-i testületi ülés elején a kerületiek és az önkormányzat együttérzését és segítségét, amelyet a két kerületi rendőr tragikus halála után nyújtottak. Demecs Gergely rendőr törzsőrmester és Windt Bálint rendőr őrmester február 7-én hajnalban, szolgálatteljesítés közben vesztette életét az Üllői úton. A helyi lakosok, az önkormányzat, valamint a társadalmi és civil szervezetek képviselői még aznap gyertyás felvonulással rótták le kegyeletüket a két fiatal rendőr emléke előtt.

Vizsgálják a termékbemutatókat

Egyre több gondot okoznak a lakosság körében az olyan üzleten kívüli termékbemutatók, amelyek célja nemritkán a tájékozatlan vásárlók megtévesztése, kihasználása. A február 4-i testületi ülésen Makai Tibor hívta fel a figyelmet arra, hogy a probléma a kerületi lakosokat is érinti. A képviselő-testület akkor elfogadta a Jobbik képviselőjének előterjesztését arról, hogy az önkormányzat segítsen a rendőrség gyors tájékoztatásában a gyanús rendezvényekről. A március 19-i ülésen Hunyadkürti Szilvia, az önkormányzat közigazgatási és hatósági irodájának vezetője arról számolt be, hogy a határozat elfogadása óta öt bejelentés érkezett ilyen termékbemutató meghirdetéséről. Az iroda munkatársai tájékoztatták a rendőrséget, és azzal együtt szálltak ki a helyszínre. Négy esetben büntetést szabtak ki, egy esetben jogszerűnek találták a rendezvényt.

Pénz a kamerák működtetésére

Megszavazta a képviselő-testület a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság 2015. évi támogatásának összegét. A csaknem 92 millió forintos hozzájárulást az önkormányzat elsősorban a túlszolgálat finanszírozására és a térfigyelő kamerák üzemeltetésére adja. Petrovai László, a Párbeszéd Magyarországért képviselője módosító javaslatot tett arra, hogy az önkormányzat kösse ki: a támogatásért cserébe a valós 24 órás kamerafigyelést kizárólag kerületi rendőr végezheti, szolgálaton kívüli szabadidőben, óradíjért.

Együttműködés Hargita megyével

A képviselő-testület döntése alapján a kerület a továbbiakban szorosabban működik együtt Hargita Megye Tanácsával az EU-pályázatokon való sikeres indulás érdekében. Erre – a Tusnádfürdővel ápolt testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően – eddig is volt már példa: a kerület és Hargita megye közösen vállalt szerepet az uniós RE-SEEties programban. A szálak szorosabbra fonása a székelyföldieknek azért fontos, mert nemzetközi repülőteret kívánnak létrehozni a megyében, és a tapasztalatszerzésben sokat segíthet a Budapest Airporttal jó kapcsolatokat ápoló XVIII. kerületi önkormányzat. Pestszenlőrinc-Pestszentimre pedig a közös uniós pályázati lehetőségeket nyeri a kapcsolattal.

Kékesi András a válaszában elmondta, hogy a kamerafigyelés eddig is megbízási szerződés alapján, óradíjban történt, de sem a rendőrség szolgálati rendje, sem az állomány létszáma nem teszi lehetővé, hogy azt csak kerületi illetőségű rendőr lássa el. A vitának egyébként azért volt jelentősége, mert – mint arról Lévai István Zoltán alpolgármester tájékoztatott – az önkormányzat idén újabb kamerákat állít szolgálatba a kerületben.

Támogatják az oktatást

A képviselő-testület intézmények támogatásáról is döntött. Amellett, hogy megszavazta az állami iskolák dologi kiadásainak finanszírozásához szükséges keretösszeget, támogatást ad a Tébláb Táncművészeti Alapítványnak, valamint az egyházi köznevelési intézményeknek is. Szarvas Attila alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat húsz éve járul hozzá az egyházi iskolák működtetéséhez, és – elismerve a bennük folyó magas színvonalú oktatást – ezt folytatni is szeretné. A keretösszeget a diákok létszáma szerint osztják fel.
Ughy Attila polgármester bejelentette, hogy újabb pályázaton nyert az önkormányzat, ami lehetővé teszi, hogy megújuljon a Vörösmarty iskola energetikai rendszere. A testület most a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett KEOP-pályázat önrészét szavazta meg.