Háromszoros összeg egészségügyi támogatásra

Írta:  2015.03.09.
Jóval több pénzt fordíthat az önkormányzat a szociális ellátás legfontosabb területeire. A rendszer változott március 1-jétől, de a cél továbbra is az, hogy a kerületben élő, szociálisan rászoruló emberek érezzék a törődést, és a jövőben is segítségért fordulhassanak az önkormányzathoz.
– Senki ne kerüljön rosszabb helyzetbe, hanem mindenki, aki arra jogosult, kapja meg a megszokott ellátást, ez a cél – fogalmazott Dömötör István alpolgármester azokkal a változásokkal kapcsolatban, amelyek kormányzati kezdeményezésre a szociális ellátás rendszerében március 1-jétől léptek életbe.

Több a támogatás

Az átszabott ellátási rendszer megkülönbözteti a jövedelemkompenzáló és a kiadáskompenzáló támogatásokat. Előbbieket a járási hivatalok, utóbbiakat az önkormányzatok hatáskörébe utalja a vonatkozó törvény, vagyis amíg a jövedelemkiesést az állam igyekszik ellensúlyozni, addig az életvitel fenntartásához szükséges költségek támogatásáról a helyhatóságok dönthetnek. (A jövedelemkompenzáló támogatásokat érintő változásokat a Városkép február 25-i Legyen átláthatóbb! című cikkében ismertettük.)

A kiadáskompenzáló támogatások három nagyobb csoportba oszthatók: a lakásfenntartás támogatására, a gyógyászati költségek támogatására, valamint a rezsitartozások kompenzációs támogatására.
– A változások miatt sokan kérdezték aggódva, hogy kisebb lesz-e támogatások összege. Épp ellenkezőleg: több olyan támogatás van, amelynek összegét jelentősen meg tudtuk emelni – magyarázta az alpolgármester.

Mi jut az egészségre?

– A méltányossági közgyógyellátás megszűnt. Az önkormányzat egészségügyi támogatást ad helyette, amelynek az összege a 2014-ben a közgyógyellátásra fordított 20 millióval szemben 60 millió forint, tehát a korábbi összeg háromszorosa. Ráadásul a támogatást most már nemcsak gyógyszerek kiváltására lehet igénybe venni, hanem minden olyan szolgáltatásra is, amely elősegíti az adott betegség gyógyítását, így például váltható belőle fürdőbelépő, vagy akár gyógyászati segédeszközök is vásárolhatók – foglalta össze Dömötör István.

A többi támogatás mellett változott a temetési segély összege is, amely 40 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett.

A rendszeres települési támogatásokat vehetik igénybe azok is, akik 2012 végéig ápolási díjra voltak jogosultak.
– Az ápolási díjat a kerület 100 ezer lakosából nagyjából nyolcszázan igényelték. Az önkormányzatnak ez évente 180 millió forintjába került, de a pénz a tapasztalatok alapján a legtöbb esetben nem azokhoz érkezett meg, akiknek valóban járt volna. Egyesek a törvényi szabályozást megkerülve a legkülönbözőbb trükköket használták arra, hogy megszerezzék ezt a díjat, ezért voksoltunk mi is a megszüntetése mellett. Az egészségügyi támogatás kiváltja az ápolási díjat.


A hivatal is igazodik

Mint arról Dömötör István beszámolt, a lakhatást az önkormányzat a lakásrezsihez való hozzájárulással igyekszik támogatni, illetve azzal, hogy módosította a szociális lakáshoz jutás pályázati feltételeit. Ebben a tekintetben nagyon fontos, hogy emelkedett a jövedelem felső határa, vagyis többen férnek bele a pályázati rendszerbe.
Az önkormányzat által nyújtható szociális ellátás „testreszabásával” párhuzamosan a polgármesteri hivatal saját működésének kisebb átszervezésével is próbál a változó igényekhez igazodni.
– Szeretnénk minél inkább szolgáltató önkormányzattá válni. Ennek egyik első jele az, hogy módosul az ügyfélfogadás rendje. Március elseje óta már hosszabb ideig várja a hivatal az ügyfeleket, és a későbbiekben elképzelhető még több kedvező változás is – tájékoztatott Dömötör István.