Ne szálljanak el az árak!

Írta:  K.Gy. 2019.09.29.

Modernebb lesz a Havanna-hetivásár, de marad a régi hangulat.

A Havanna-lakótelepen élők kedvelt kereskedelmi és közösségi pontja a Havanna-hetivásár. Az önkormányzat célja az, hogy az év végére, amikor a vásártér egészében megújul, lényegében ugyanígy maradjon, de a kor igényeinek megfelelő környezetet kínáljon vásárlónak és eladónak egyaránt.

havasi1

havanna1

havasi2

havanna2

 

Nehéz volna nem észrevenni, milyen látványosan változik a Havanna-lakótelep. Egymást érik a különböző fejlesztések a valaha nehezebb időket is megélő kerületrészben.
– Játszótereket újított fel az önkormányzat, például a Csontváry és a Havanna utcában – emlékeztetett Havasi Zoltán, a Havannát is magába foglaló választási körzet önkormányzati képviselője. – Több intézmény is modernebb lett, a Csontváry iskola udvara műfüves pályát kapott, ahogyan a Pitypang és a Robogó óvodáé is.
A képviselő felidézte, hogy az önkormányzat csinosította a zöldfelületeket, a kutyafuttatókat, és sportparkokat hozott létre, legutóbb a Csontváry utca 50. számú háznál.

A forma új, a hangulat a régi

A lakótelep újabb fejlesztéseinek sorában kiemelkedőnek számít a Havanna-hetivásár területének megújítása, amelyre az önkormányzat 2016-ban a Tér_Köz pályázaton nyert forrást. Amint azt a cikkünket illusztráló látványtervek is mutatják, az eddig fedetlen vásártér helyén az év végére részben fedett, tehát az esőtől és az erős napfénytől eladót és vásárlót egyaránt védő tér jön létre új burkolattal, korszerű háttér-infrastruktúrával.
– A cél az, hogy a piac megfeleljen a kor elvárásainak – mondta Havasi Zoltán – de megmaradjon a megszokott hangulat, és az árak se szabaduljanak el az átadás után.
A képviselő elárulta, hogy az önkormányzat nem tervezi a bérleti díjak emelését.
Egy piac mindig közösségi tér is. Az önkormányzat szeretne „ráerősíteni” erre, kimondott szándéka, hogy a vásártér része legyen annak a közösségi-kulturális téregyüttesnek, amelyet a Kondor Béla Közösségi Ház és a piaccal párhuzamosan megújuló Kondor Béla sétány alkot.
– Ez az összekapcsolás tulajdonképpen már meg is kezdődött, hiszen szeptember végén itt állították ki az önkormányzat által kiírt gyermekrajz-pályázat legsikeresebb alkotásait, amelyek azt mutatják be, milyennek képzelik a fiatalok a jó piacot.

Év végére új vásártér

A munkálatok várhatóan az év végére érnek véget. Információink szerint szeptember végén, október elején az északi épületrész már szerkezetkész volt, és a kivitelezők felkészültek a belső falak vakolására és a belsőépítés megkezdésére. Már áll a déli épület tartószerkezete, belső elektromos hálózata, kész a külső csatornahálózata. Megkezdődött a parkoló kialakítása, és a Baross utca felől elkészültek a beton útszegélyek.
A Kondor Béla sétány és a piac együttes megújításával korszerű és tetszetős központ jön létre a Havanna-lakótelepen.